902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Kočevje

FOTO: Podpis zaveze zelene destinacije Kočevsko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.06.2016 10:27

Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje je včeraj z župani občin Kočevje, Kostel in Osilnica ter s preostalimi člani zelene ekipe podpisal pogodbo o zavezi trajnostnega turizma zelene destinacije Kočevsko ter s tem začel novo zgodbo zelenega turizma, ki postaja v razviti turistični ponudbi nujna smer nadaljnjega razvoja.

Z namenom pospeševanja implementacije zelenega turizma je Slovenija razvila ZELENO SHEMO SLOVENSKEGA TURIZMA SLOVENIA GREEN.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja: okoljskem, družbenem in ekonomskem, namenjen tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. V destinaciji so se odzvali na javni poziv Slovenske turistične organizacije za pridobitev znaka Slovenia Green Destination in že pričeli s prvimi koraki. Sistem ZSST temelji na globalnem standardu za presojo trajnostnega poslovanja turističnih destinacij Green Destinations Standard in naboru kazalnikov orodja ETIS, vse pa nadgrajuje še nacionalni zeleni značaj. Gre za kompleksen sistem, sestavljen iz več korakov in orodij. Takoj po vstopu v shemo so v destinaciji že določili koordinatorja Olivero Mirkovič, Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje, ki bo odgovorna za izvedbo celotnega postopka. Ta bo zaključen najpozneje do konca letošnjega leta.

V nadaljevanju jih čaka več korakov - od pridobivanja podpore v lokalnem okolju prek zbiranja in analize podatkov do priprave akcijskih načrtov ukrepov. Prek celovitega postopka bodo pridobili natančen vpogled v trajnost destinacije in mednarodno primerljivo oceno, pa tudi nabor ukrepov za izboljšave v prihodnosti. Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tam delajo in živijo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki jih obiščejo. Poleg tega se bodo s pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirali kot okolju in družbi prijazna destinacija.


Destinacije, ki so v procesu ocenjevanja po standardu Slovenia Green (za pridobitev znaka Slovenia Green Destination) poleg zelene destinacije Kočevsko, so še Bela krajina, Bohinj, Brda, Dolina Soče, Kranjska Gora, Litija in Šmartno pri Litiji, Ljutomer, Logarska dolina Solčavsko, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Podčetrtek, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenj Gradec, Šentjur, Vipavska dolina.

Zelena destinacija Kočevko in njeni ponudniki bodo sledili vsem predpisanim aktivnostim zelenega turizma, z željo, da bi na naslednjem ocenjevanju, ki bo na mednarodnem dogodku Global Green Destinations Day,
septembra 2016 v Ljubljani, prejeli najžlahtnejšo označbo na svojem znaku.

Direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje Vesna Malnar o kriterijih


Direktorica Javnega zavoda za turizem in kulturo Kočevje Vesna Malnar o zeleni zavezi