Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Zanimive aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti v Novem mestu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
19.09.2018 14:09

Na Mestni občini Novo mesto tradicionalno tudi letos sodelujejo pri vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), ki pod geslom "Združuj in učinkovito potuj« poteka od 16. do 22. septembra in spodbuja k spremembi mobilnostih navad, uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

V Novem mestu potekajo številne aktivnosti, vrhunec dogajanja pa bo v petek, 21. septembra, ko bo na Novem trgu potekal dogodek Dan brez avtomobila.

Brezplačni mestni avtobusi in izposoja koles ter Pešbus
Na Mestni občini Novo mesto cel september omogočajo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi in izposojo koles na TIC-u, občane spodbujajo tudi k uporabi izposoje koles GoNM. K izvedbi aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so se pridružile številne organizacije, zavodi in šole. Tako vnovič v tem tednu poteka projekt Pešbus, ki ga izvajajo v sodelovanju z Inštitutom za politiko prostora (IPOP) ter z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM).Vanj so vključene OŠ Center, OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1. do 5. razreda hodijo peš v šolo v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se družijo z vrstniki, v spremstvu odrasle osebe pa se učijo o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Izvedba projekta Pešbus je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

evropski-teden-mobilnosti, teden-mobilnosti-v-novem-mestu
Združuj in učinkovito potuj - Parking Day
Foto: MO Novo mesto

Parking Day
Do konca tedna se med 10. in 14. uro v križišču Rozmanove in Novega trga izvaja Parking Day. Društvo est=tika je na lokaciji na voljo za pogovor o mobilnostih navadah in izkušnjah Novomeščanov. Prirejajo številne dogodke: med drugim grafitiranje parkirnega prostora z učenci osnovne šole, delavnico tiska, delavnico zasaditve in ulični koncert. V sodelovanju z Zavodom Zora bodo v tem času gostili tudi Knjižnico pod krošnjami.

Dan brez avta.jpg
Dan brez avtomobila
MO Novo mesto

Ostanimo mobilni, ta petek vrhunec dogajanja
V sklopu ETM je v torek potekala tudi delavnica Ostanimo mobilni, ki starejše spodbuja k zdravemu življenju, uporabi prevozov Rudi in izposoji koles GoNM. Na Novem trgu je prejšnji teden potekal dogodek na temo osveščanja o pametni vožnji in prometni varnosti, ta petek, 21. septembra, pa bo postal prizorišče za vrhunec dogajanja v sklopu ETM, Dan brez avtomobila. Organizirali bodo brezplačen avtobusni prevoz na prizorišče za učence iz oddaljenih šol. Za otroke, učence in dijake so pripravljene številne aktivnosti, ki jih pripravljajo v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi. Med drugim bo potekalo tekmovanje v menjavi zračnic, seznanili se bodo z registracijo koles GoNM, spoznali bodo reševalno vozilo in postopke oživljanja, lahko se bodo sprehodili s Planinskim društvom Krka, na odru zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto in ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah DRPD NM. Potekale bodo tudi številne športne dejavnosti: tenis, namizni tenis, rokomet, odbojka in košarka. Med 6. in 15. uro bo zaradi izvedbe prireditve popolna zapora parkirnih prostorov na Novem trgu.