podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Vrbina

FOTO: Nov prizidek Fakulete za energetiko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2015 07:26

Na inštitutu za energetiko krške fakultete za energetiko, ki v okviru Univerze v Mariboru deluje v krški poslovni coni Vrbina, so odprli prizidek z novo, dobre štiri milijone evrov vredno raziskovalno opremo. Za 5,2 milijona evrov vredno naložbo so 85 odstotkov denarja dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, razliko je zagotovila država.

S fakultete so ob današnjem odprtju sporočili, da so z novim prizidkom bogatejši za novo raziskovalno infrastrukturo, ki jim bo omogočala zaključeno in celovito znanstvenoraziskovalno delo na področju energetike.

Prizidek je opremljen predvsem za izvajanje raziskav s področja aero- in hidroenergetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva.

V prostorih inštituta so ustvarili pogoje za delovanje laboratorijev za aero in hidro energetske tehnologije, virtualni inženiring, aplikativno elektrotehniko, energetske pretvorbe, energetski menedžment in inženiring, ekologijo in varstvo okolja, za električne stroje in pogone, jedrsko energetiko ter laboratorij za termomehaniko, termoenergetiko in nanotehnologijo, so dodali.

Z novim prizidkom je krška fakulteta dobila dodatnega nekaj manj kot 130 kvadratnih metrov prostora, kar skupaj z zdajšnjimi površinami inštitutu zagotavlja več kot 600 kvadratnih metrov prostora za znanstveno-raziskovalne potrebe.


Med svojo novo opremo so izpostavili merilno progo za razvoj aero in hidro energetskih tehnologij, sisteme za proizvodnjo toplote in opravljanje raziskav na področju termomehanike in termoenergetike, aplikativno opremo za razvoj senzorjev za detektiranje sevanj, sisteme za shranjevanje energije in spremljanje učinkovitosti energetskih pretvorb, merilna mesta za razvoj in raziskovanje na področju visoko učinkovitih električnih strojev in pogonov ter opremo za razvoj električnih vozil in plovil.

Med drugim je prizidek opremljen še z raziskovalno opremo za materiale in njihovo aplikativno uporabo v energetiki, razvoj samozadostnih in pametnih električnih omrežij, za detektiranje potenciala obnovljivih virov, s sistemi za izrabo obnovljivih virov, z opremo za razvoj aplikacij v energetiki, računalniško podprto konstruiranje prototipov na področju energetike ter razvoj merilnih in senzorskih sistemov za uporabo na področju energetskega menedžmenta, so še sporočili iz Krškega.

Fakulteto za energetiko so ustanovili leta 2007. Njen sedež je v Krškem, fakulteta pa skupaj s svojim velenjskim oddelkom pokriva dve večji slovenski energetski območji. Študijsko deluje od leta 2008, v zadnjem šolskem letu ima na obeh oddelkih skupaj vpisanih nekaj manj kot 200 študentov.