pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Brežice

FOTO: Noč z Andersenom v Knjižnici Brežice

Piše: A.D.

Čas objave:
26.03.2018 10:50

Otroci in knjižničarke so nočno knjižno pustolovščino začeli v petek ob 18. uri in zaključili v soboto po zajtrku.

Knjižnica Brežice se je ponovno pridružila številnim evropskim in slovenskim knjižnicam ter drugim ustanovam, ki so na prav poseben način obeležile 2. april, svetovni dan knjige za otroke in rojstni dan svetovno znanega danskega pravljičarja H. C. Andersena.

Otroci in knjižničarke so z druženjem pričeli v petek, 23. marca 2018, ob 18. uri in zaključili v soboto po zajtrku. Otroci so se poslovili od staršev in vse bolj so postajali radovedni, kaj vse se bo to noč zgodilo. Vključno s knjižničarkami, Matejo in obema Andrejama, so nestrpno čakali skritega gosta. Nočno dogajanje se je pričelo s predstavitvijo temeljnih postopkov oživljanja. Predstavnik Civilne zaščite občine Brežice Roman Zakšek nam je s pomočjo lutke omogočil, da so se prepričali, da lahko v ključnih trenutkih, ko gre za življenje, pomaga prav vsak.

Po napornem učenju in vajah je večerja bila kot naročena. Polni novih moči so se podali v ustvarjanje. Pozorno so sledili navodilom knjižničark in naredili zanimive izdelke, katere so otroci odnesli domov. V delavnicah so izdelali pravljični lonček, Andersenovo srce, aranžma ob bližajoči se veliki noči in sonček za razstavo spominov. Skupno rezanje, lepljenje, dekoriranje in izbiranje, kaj vse bo sestavljalo naš izdelek, so prepletli s klepetom. Ob dejavnostih so spoznali majhen del Andersenovega življenja, marsikaj pa so izvedeli drug o drugem.

Na prelomu noči, ko so že vstopali v soboto, so se preselili v dvorano, kjer so se pomerili v Knjižničnih olimpijskih igrah. Najprej so prižgali olimpijsko baklo. Pod olimpijskimi krogi so se pomerili v Besedoboju, Štafeti, Domoznanski brežiški hiši in dejavnosti Zadeni tarčo. Sestavili so zgodbo olimpijskega dne, ko so v knjižnici ugasnile vse luči, pa so se pomerili še v Slalomu med knjižnimi policami. Obveljal je rek Važno je sodelovati, ne zmagati.

Zmagovalci Andersenove noči 2018 so bili vsi, ki so sobotnega dopoldneva zapustili knjižni hram in se še malo zaspani, a polni vtisov, poslovili.

Steno na hodniku na mladinski oddelek še vedno krasi bela snežna strmina, ki predstavlja njihovo skupno potepanje med svetovi pravljic, in pravljično drevo.