pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Črnomelj

FOTO: Nevzdržen smrad v Črnomlju

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.09.2016 12:06

Kabinet županje Črnomelj poziva vse pristojne inšpekcijske službe, da v okviru svojih pristojnosti opravljajo pogostejše nadzore tako bioplinarne in prašičje farme na Lokvah pri Črnomlju, kakor tudi uporabnikov digestata iz bioplinarne ter v primeru kršitev dosledno ukrepajo.

Avgusta se je ponovno pojavila zgodba o nevzdržnem smradu v mestu Črnomelj. V mestu v zadnjih treh tednih zaznavajo občutno povečan smrad, na kar jih opozarjajo tako s strani Krajevne skupnosti Črnomelj kakor tudi številni občani. Zadnje dni je bil kabinet županje Črnomelj tudi s strani prebivalcev Vinice in Dragatuša opozorjen na smrad, ki se širi po naseljih. Neprijetne vonjave v mestu Črnomelj prihajajo iz območja, kjer sta bioplinarna in prašičja farma. Za ljudi je zelo moteč, povzroča jim številne težave in tako vpliva na počutje in zdravstveno stanje prebivalcev mesta Črnomelj.

Glede delovanja bioplinske elektrarne Lokve ter razvoza gnojevke iz prašičje farme in bioplinarne so se v kabinetu županje Črnomelj v preteklih letih že velikokrat obrnili na pristojne službe, problematika pa je bila tudi medijsko odmevna. V letu 2013 je bioplinarno Lokve prevzela v lastništvo in upravljanje družba Petrol d.d. in z novim upravljavcem bioplinarne se je smrad sicer pojavljal občasno, vir smradu pa je bilo težko določiti, saj se je upravljavec bioplinarne izgovarjal na prašičjo farmo, lastnik le-te pa na bioplinarno.

Razni inšpektorati vseskozi pojasnjujejo, da proti smradu ni mogoče ukrepati, ker to področje ni urejeno z zakonodajo. Vendar je smrad posledica neustreznega delovanja naprav, nepravilnosti v postopkih, izbiri neustreznih postopkov in kmetijskih praks ... Zato kabinet županje Črnomelj poziva vse pristojne inšpekcijske službe, da v okviru svojih pristojnosti opravljajo pogostejše nadzore tako bioplinarne in prašičje farme na Lokvah pri Črnomlju, kakor tudi uporabnikov digestata iz bioplinarne in v primeru kršitev dosledno ukrepajo. Pristojne državne institucije pa pozivajo, da pristopijo k skupnemu in usklajenemu reševanju problemov in usklajevanju zakonodaje, tudi za področje smradu in razvoza organskih gnojil in proizvodov iz bioplinarn. Poleg smradu obstaja tudi nezanemarljiv problem onesnaževanja podtalnice, ki je žal neviden, a kljub temu za belokranjska kraška tla nekontroliran razvoz digestata lahko dolgoročno predstavlja resno »ekološko bombo«.


Osnovna človekova pravica je tudi v 72. členu Ustave RS zapisana pravica do zdravega življenjskega okolja. Smrdeče in z gnojnico prepojeno okolje to vsekakor ni. Interes kapitala in raznih lobijev nikakor ne more biti nad pravico do zdravega okolja. Zagotovitev le tega pa presega pristojnosti zgolj lokalnih oblasti. V Črnomlju pričakujejo resno ukrepanje državnih institucij in ureditev tega področja.

Zahtevajo, da problematiko, s katero se srečujejo na območju občine Črnomelj, pristojne inšpekcijske družbe obravnavajo nadvse resno. Prebivalci mesta Črnomelj in nekaterih naselij nikakor ne morejo in ne smejo biti izpostavljeni vse pogostejšim škodljivim vplivom okolja, ki bistveno zmanjšujejo kakovost njihovega bivanja in jim omejujejo z ustavo določeno pravico do zdravega življenjskega okolja.