902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Brežice

FOTO: Medgeneracijsko druženje v MC Brežice

Piše: V.C.P.

Čas objave:
22.05.2018 10:21

V starajoči se družbi je prizadevanje za medgeneracijsko povezovanje nujna zavestna odločitev, ki spodbuja izmenjavo izkušenj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže ter pomaga pri ohranjanju kulturne dediščine. To so prepoznali tudi na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, zato so v sodelovanju z Občino Brežice pristopili k regijski prijavi projekta Večgeneracijski center Posavje, ki sedaj uspešno deluje že dobro leto.

V tem času se je v okviru projekta zvrstilo mnogo predavanj, ustvarjalnih delavnic in druženj, skozi katera udeleženci brezplačno pridobivajo nova znanja, veščine in spretnosti, stkala pa so se številna nova poznanstva in prijateljstva. »Zasluga za to gre strokovnjakom vključenih v projekt in srčnim prostovoljcem ter aktivnim uporabnikom,« sporočajo iz Večgeneracijskega centra Posavje. Glede na zelo dobre statistične podatke o udeležbi so dobili potrditev, da je občina vzoren primer vključujoče, povezane in zdrave družbe, kar je med drugim tudi posledica vlaganja in spodbujanja k aktivni participaciji na lokalnem nivoju, pri čemer imajo odločilno vlogo župan in občinska uprava.

V četrtek, 17. maja 2018, so se na skupnem medgeneracijskem druženju zbrali zaposleni ZPTM Brežice in Zavoda Sopotniki, predstavniki Občine Brežice ter uporabniki in prostovoljci VGC Brežice in Zavoda Sopotniki ter predstavnik družbe BV Maziva. Za uvod v srečanje je poskrbel župan g. Ivan Molan z govorom, nadaljevali pa so s predajo bona za pnevmatike in avtokozmetiko. Velika pridobitev za starejše občane so brezplačni prevozi Zavoda Sopotniki, ki zlasti nemobilnim prebivalcem odročnejših krajev omogočajo mobilnost, tako da lahko počnejo marsikaj, za kar so bili pred tem prikrajšani. Uradni del druženja so končali s krajšim govorom vodje VGC Brežice mag. Mihaele Kežman in ogledom predstavitvenega videa o delovanju VGC Brežice, katerega je pripravila EVS prostovoljka, ki je v MC Brežice prišla v okviru mednarodne izmenjave.

Na dogodku se je tako zbralo veliko število ljudi iz različnih področij delovanja, a s skupnimi vrednotami, zato so si imeli veliko za povedati tudi na druženju ob ogledu razstave slik, ki so nastale izpod spretnih rok uporabnic VGC Brežice in so do konca maja na ogled v avli Mladinskega centra. Še enkrat se je pokazalo, kako plodno je sodelovanje in koliko več se lahko naredi s povezovanjem, za kar si v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice že vseskozi prizadevajo in bodo v tem duhu tudi nadaljevali.