sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

FOTO: »Kuhali« so in dirigirali začimbam

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2015 10:22

Knjižnica Brežice je včeraj gostila predavanje Kako od začimb dobiti 1000-krat več moči?

Zdravilne rastline in začimbe nam lahko dajo veliko več, kot si mislimo. Če seveda pravilno ravnamo z njimi.

Kako lahko njihove moči pomnožimo? Kako to počnejo v različnih zeliščnih tradicijah? Kako to delajo biodinamiki? Kaj vse so ljudje nekoč že vedeli, pa bi nam še kako prišlo prav, da ta znanja ponovno obudimo? Kako lahko začimbe in rastline postanejo celo 1000-krat močnejše, kot si dandanes predstavlja povprečen um? Odgovore na ta in mnoga druga vprašanja so lahko obiskovalci dobili na včerajšnjem predavanju v Dvorani Savice Zorko brežiške knjižnice, ko je Sabina Topolovec spregovorila o začimbah.
Predavateljica je nekoliko hudomušno dejala, da smo v kuhinji dirigenti. Dirigenti začimb in še marsičesa. Ko smo dejavni v svoji kuhinji in kuhanje začutimo, je to posebna sinergija. Ne gre le za okus, popestritev jedi. Z različnimi načini priprave hrane vplivamo na različna področja v svojem telesu.

Človeško telo je kompleksen mehanizem, katerega delovanje znanost še ne zna do potankosti pojasniti. Nekatere telesne zakonitosti pa so ljudem vendarle znane že od davnih časov in so jih opisovali glede na takratno razumevanje telesa. Indijska tradicionalna medicina že več tisočletij temelji na treh temeljnih načelih, imenovanih doše. Tri doše so: vata, pita in kapha, pojavljajo pa se v povezavi s pojmom ajurveda, ki je indijski izraz za vedo o zdravju.

Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje. V dobesednem prevodu pomenijo zrak, žolč in sluz, v širšem pomenu pa je vata suha in dinamična ter skrbi za gibanje, izločanje, dihanje in govor; pita je vroča in oljnata ter skrbi za telesno temperaturo, lakoto in žejo, energičnost in voljo; težka in sluzasta kapha pa skrbi za vztrajnost, moč, obliko, stabilnost ter »podmazovanje« sklepov in telesnih votlin. Vse tri doše so prisotne pri vseh ljudeh, vendar običajno prevladuje ena, včasih tudi dve. Glede na prevladujočo došo so znani različni telesni tipi. Le-tem pa se priporoča različna uporaba začimb.

Redka začimba, ki je požela veliko evropskih in ameriških študij, je čebula. Najverjetneje so tudi vam ob rezanju te začimbe kdaj pritekle solze. To pa zato, ker čebula deluje razpršujoče, redči tekočine, deluje na pljuča in debelo črevo. Skoraj vsi imamo potrebo po sladkem. Ni vedno potrebno posegati po sladkorjih – tudi čebula je namreč lahko sladka. Prepražimo jo in že dobimo »manjkajočo dozo sladkorja«.

Druženje so zaključili z »začimbno višjo matematiko«. Predavateljica je povedala naslednje:
• kumina + ingver = 3x moč protivnetnega delovanja;
• česen + ingver = 3x učinkovitost;
• kumina + koper + janež = 12x moč delovanja (4x močnejše kot vsaka zase).

Pa naj še kdo reče, da je 1 + 1 = 2 ter da so začimbe le rastline. So več kot to. O slednjem se lahko seznanite v treh Ščepcih – Ščepcu védenja, Ščepcu rešitve in Ščepcu ustvarjanja, katerih soavtorica je Sabina Topolovec. Uporabne nasvete za zdravje najdete tudi v knjigah, nastalih/nastajajočih v sklopu projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.