pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Brežice, Slovenj Gradec

FOTO: Koroška kmalu dobi zavetišče, pri nas pa prostorska stiska

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.09.2016 17:25

Komunala Slovenj Gradec v kratkem načrtuje gradnjo več objektov, med dtugim bodo zgradili prvo zavetišče za živali na Koroškem. V Zavetišču Brežice zaradi prostorske stiske prostovoljci v oskrbo jemljejo živali tudi k sebi domov.

Komunala Slovenj Gradec v poslovni coni Pameče v kratkem načrtuje gradnjo več objektov za lastno dejavnost v skupni vrednosti 750.000 evrov. Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so v ta namen na seji minuli teden spremenili odlok o lokacijskem načrtu za to poslovno cono, v njem pa predvideli tudi prostor za azil za živali, ki ga Koroška zdaj nima. Kot je povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak, bodo po spremembi odloka zdaj takoj dali vlogo za gradbeno dovoljenje in nato začeli z gradnjo. Tako še letos načrtujejo postavitev silosa za sol in garaže za zimsko službo, nato bodo sledili ostali objekti. Celotna naložba je ocenjena na okoli 750.000 evrov.
Poleg omenjenih objektov je po novem v poslovni coni Pameče za čistilno napravo predviden tudi prostor za azil za živali, vendar konkretnih načrtov za ureditev azila še ni. Na Koroškem nobena občina nima azila za živali, čeprav zakonodaja občinam to nalaga.

Stiska s prostorom tudi v Zavetišču Brežice
V Zavetišču Brežice prostovoljci v oskrbo na svoje domove jemljejo živali in tako skušajo pomagati živalim. Ena med njimi je Dona Gomilšek, ki je v svoj dom že februarja sprejela psičko Baby, ki je bila odlovljena kot del tropa prostoživečih divjih psov. "Baby, zdaj stara cca 1 leto, je nižje rasti, aktivna, zelo učljiva in poslušna, rada v družbi psov in muc, zaradi svoje preteklosti pa potrebuje več časa, ljubezni in truda, da se navadi na človeka, saj je svoje otroštvo preživela v prostoživečem tropu," pove Dona.

Pri posvojitvi živali iz zavetišča je potrebno vzeti v zakup tudi njihovo morebitno preteklost. "Baby potrebuje odgovornega, aktivnega, izkušenega, ljubečega človeka, ki že ima psa, saj se bo tako lažje privadila novemu okolju. Vsekakor potrebuje nadaljnje šolanje in socializacijo. Primerna je tudi za pasje športe. Biva v stanovanju, spi na postelji, navadila se je na ožji krog ljudi, v živalski družbi se odlično znajde, medtem ko ji komunikacija s tujimi ljudmi še vedno predstavlja velik izziv," nadaljuje Dona.
Ravno s premišljenim pristopom in nasveti strokovnjakov in prostovoljcev, društev, veterinarjev, se lahko potem odločite za žival, ki bo tudi po značaju ustrezala vam in vaši družini ter tako zmanjšala problem zapuščenih živali pri nas.
Psička Baby je bila del tropa prostoživečih, lahko bi rekli, divjih psov. Na začetku se je tiščala v kot in od straha lulala, sedaj pa je s pomočjo socializacije in veliko pozornosti iz nje nastala pasja lepotica, ki seveda, išče dom.