boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Preloka

FOTO: Kdo je ustrelil Vita?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.03.2016 10:48

V vasi Preloka v Beli krajini je neznanec včeraj ustrelil psa. Še ne 8-letni švicarski beli ovčar, ki se je odzival na ime Vito, je usodni strel dočakal sredi dneva, ob vaški kapelici, le nekaj metrov od domače hiše. Domačini so zgroženi, lastniki psa pa so primer prijavili policiji.

Vito je bil čipiran švicarski beli ovčar z rodovnikom in pravi družinski član družine Jožeta in Ivanke Blatnik. Gospodar je z njim vsak dan odšel na sprehod, zato je bil kuža zdrav in aktiven. Kljub svoji velikosti je bil izjemno prijazen, igriv in crkljiv, nikoli ni na nikogar zarenčal, še manj koga napadel, na sprehodih pa je bil vedno pod nadzorom vsaj enega od družinskih članov, razen v bližini doma, kjer se je ponavadi iztrebljal.

Družina Blatnik, katere član je bil ustreljeni pes Vito, pripoveduje, da je včeraj okoli kosila šel gospodar s psom na daljši sprehod, ob povratku pa ga je le 100 metrov od hiše spustil s povodca, da bi se pes zdirjal in opravil svoje potrebe. Velika bela gmota je skakala po travniku in se veselila življenja, njegov lastnik pa se je počasi vračal proti hiši, z zadnjega sprehoda s svojim psom. Po 15-tih minutah od povratka se je pri Blatnikovih oglasila soseda in povedala, da njihov pes nepremično leži ob bližnji kapelici. Takoj so se odpravili pogledat, kaj je z Vitom, in ko se ta na klice ni odzival, je bilo kmalu jasno, da je v težavah.

Rana na trebuhu je bila dovolj velik razlog, da so Blatnikovi najprej poklicali veterinarko. Prve ugotovitve so pokazale, da je bil pes ustreljen, po vsej verjetnosti pa ga je strelec zadel v vranico, kar je povzročilo smrt. Ker je šlo za nasilno smrt nad živaljo, so na kraj dogodka prišli policisti in potrdili sume, da je bil za psa usoden strel, najverjetneje iz lovske puške. Strelec naj bi bil izurjen, saj je točno vedel, kaj počne, da pa bi psa zamenjal s kakšno divjo živaljo, je praktično nemogoče. In čudi tudi dejstvo, da strela le nekaj metrov od hiše, nihče ni slišal.

Družina Blatnik se je odločila, da tega dogodka ne bodo kar pozabili, pač pa želijo priti zgodbi do dna in objestnega strelca obelodaniti. Včeraj so Vitovo truplo odpeljali na veterinarsko postajo v Črnomlju, od koder so ga danes prepeljali na Inštitut za patologijo Veterinarske fakultete v Ljubljani. Tam bodo opravili obdukcijo, zatem pa bo primer prevzela policija, ki bo na podlagi rezultatov ukrepala.

Blatnikovi se upravičeno sprašujejo, komu je pes Vito storil toliko žalega, da ga je bilo treba ustreliti. Ogorčeni so, da se kaj takega zgodi v vasi, kjer se med seboj vsi poznajo, kjer vsak pozna vsakega mačka in psa tamkajšnjih domačij.

Povejmo še, da je prav tej družini neznanec pred sedmimi leti pokončal psa mešančka, ki ga nikoli niso našli.