boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Kaj Evropa nudi svojim državljanom?

Piše: DRPD NM

Čas objave:
24.10.2019 12:46

V okviru projekta “Old Towns, New Results” je od 16. do 18. oktobra 2019 potekala četrta mednarodna konferenca, ki se je odvila v občini Alimos, v Grčiji in na kateri so sodelovali tudi slovenski predstavniki – Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM).

Osrednji poudarek tokratnega srečanja je bilo spoznavanje z delom posameznih organov EU in hkrati osvetlitev možnosti, ki jih Evropa ponuja svojim državljanom. Pri tem je bilo posebej izpostavljena možnost civilne iniciative, ki je bila vpeljana z “Lizbonsko pogodbo”, pri kateri je določeno, da morajo pobudo, za katero je zbranih najmanj 1000 podpisov iz sedmih različnih držav EU, obravnavati organi v Bruslju. V kolikor se pobuda izkaže za upravičeno in koristno, steče postopek za njeno pravno in praktično implementacijo.
Organizatorji iz Alimosa so angažirali univerzitetno predavateljico s področja EU, dr. Martho Theodorou, ki je ob predavanjih vodila tudi delavnice. Ena od delavnic je bila namenjena oblikovanju predlogov državljanske pobude in zagovore le-teh. Druga delavnica pa je bila namenjena spodbujanju in motiviranju državljanov za udeležbo na volitvah EU, in sicer, kako bi posamezne politične opcije v evropskem parlamentu nagovarjale posamezne interesne skupine državljanov – od mladih do najstarejših ter od kmetov do gospodarstvenikov.
Zadnji dan srečanja so gostitelji udeležence konference peljali okoli 70 km južno do Aten, do Pozejdonovega templja.
Projekt “Old Town, New Results” so-financira Evropska unija v okviru programa Evropa za državljane, Mreže mest. Projekt vodi romunska občina Victoria in združuje sedem partnerskih organizacij iz sedmih držav: Romunije, Slovenije, Italije, Portugalske, Španije, Malte in Grčije. Kot že omenjeno, je slovenski partner pri projektu Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.