Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto/Brežice

FOTO in AVDIO: O čakalnih dobah v novomeški in brežiški bolnišnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.09.2016 15:32

Čakalne dobe se v novomeški bolnišnici povečujejo predvsem na radiološki diagnostiki, medtem ko v Brežicah dolge vrste beležijo na ultrazvokih trebuha, skeleta ter dojk.

V sklopu novomeške bolnišnice od letos deluje sodoben Urgentni center, kjer se je število pacientov skoraj podvojilo. S tem so nastale tudi daljše čakalne dobe zlasti na radiološki diagnostiki oz. na rentgenu slikanja, ultrazvoku in CT-ju. Kljub temu, da zastavljeni program opravijo kar 150-odstotno glede na plačila iz zdravstvene blagajne, so se na tem področju čakalne dobe podaljšale za 30 do 50 odstotkov. Na rentgen slikanja je tako po novem potrebno čakati od 50 do 150 dni, ultrazvok s 300 na 380 dni in CT z 80 na skoraj 200 dni.

Čakalne dobe se povečujejo tudi v revmatološki ambulanti in v ambulanti za ušesa, nos in grlo, kjer pacient čaka nekaj manj leto dni. Ni težava v realizaciji, saj ta znaša več kot 150 odstotkov, kar je posledica napotitev številnih pacientov iz drugih občin v Sloveniji, pač pa v premalo denarja, ki ga na letni ravni v ta namen zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tudi na področju operacij se čakalne dobe ponekod podaljšujejo. Klasične čakalne dobe so tako na operacijah krčnih žil, vstavitvi proteze kolka in na ORL operacijah.

Z novim vodstvom pa so v Splošni bolnišnici Novo mesto uspeli pridobiti nekaj dodatnega denarja s strani ministrstva z uvedbo dodatnih programov. Gre za programe vstavitve proteze kolena, operacije kile. S tem so občutno zmanjšali čakalne dobe za nekatere operativne posege. ˝Za vstavitev proteze so se čakalne dobe prepolovile, ob koncu leta si nadejamo še nižjo številko. Prav tako je za operacijo kile potrebno čakati veliko manj, kot pred časom. Pri preiskavah magneta čakalne vrste sicer so, a vseeno ne tako dolge. Vsi magneti so namreč plačani, zato delamo 14 ur dnevno, tudi med vikendi,˝ je povedala direktorica doktorica Milena Kramar Zupan.

Podobno kot v Novem mestu, se tudi v Splošni bolnišnici Brežice srečujejo s čakalnimi dobami. Te so na nekaterih področjih za stopnjo nujnosti ˝hitro˝, sicer daljše kot najdaljše še zakonsko dopustne. Nevrološka ambulanta, kolonoskopija, slikanje glave, doppler žil na nogah ter ultrazvočni pregledi trebuha, skeleta in dojk so zdravstvene storitve, na katere se v splošni bolnišnici Brežice čaka najdlje.



˝Razlog za čakalne dobe pri ultrazvokih skeleta in trebuha tiči v velikem prilivu pacientov iz celotne Dolenjske regije. Srečujemo pa se tudi s pomanjkanjem specialistov radiologov, zato beležimo daljše čakalne dobe pri ultrazvoku dojk. V Sloveniji namreč primanjkuje zdravnikov specialistov. Tudi pri kolonoskopiji in slikanju glave so čakalne vrste, kjer že imamo presežen program, ki nam ga bo plačala zdravstvena zavarovalnica,˝ je o razlogih za čakalne dobe spregovorila direktorica brežiške bolnišnice Nataša Avšič Bogovič.

Na drugih področjih pa v Brežicah daljših čakalnih dob ne beležijo, sproti tudi pripravljajo ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst. K slednjemu veliko doprinese sprotno in natančno naročanje ter prenaročanje pacientov. V primerjavi z ostalimi brežiška bolnišnica ne beleži čakalnih dob pri kirurških operacijah kil, žil ter žolčnih kamnov.


Milena Kramar Zupan o čakalnih dobah v novomeški bolnišnici.


Nataša Avšič Bogovič o čakalnih dobah v brežiški bolnišnici.