podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Sevnica

FOTO: Grajska rezatev 2016

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.01.2016 05:31

V grajskem vinogradu Gradu Sevnica so se lotili prvega letošnjega vinogradniškega opravila - rezatve grajskih trt modre frankinje. V organizaciji KŠTM Sevnica je tako po godu Sv. Vincenca, ki goduje 22. prosinca, ko se po starih običajih lahko začnejo opravila v vinogradu, v nedeljo, 24. prosinca, potekala že 8. tradicionalna grajska rezatev.

Kljub hladnemu vremenu je privabila lepo število botrc in botrov ter ostalih podpornikov, več kot 100 se jih je zbralo. Že ob prihodu na grad sta vse prihajajoče v grajski opravi pozdravila in k vinogradu usmerila grajska gospoda Edvard in Miran iz društva Sevniški graščaki, z medenim aperitivom pa je številne zadržal in postregel čebelar Franc Zagorc. Pri grajski vili nad vinogradom, kjer je goste pričakal prigrizek in okrepčilo, je za veselo vzdušje s poskočnimi vižami poskrbel mladi harmonikar Lovro Habinc. Zbrane sta uvodoma pozdravila, zaželela dobrodošlico in prijetno počutje župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk ter direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, ki je botre seznanila predvsem o tem, da vino iz grajskega vinograda – letnik 2014 – postaja edinstveno peneče vino, ki ga bo moč poskusiti letos jeseni ob grajski trgatvi. Priznani enolog in vinar Zdravko Mastnak je spregovoril o pomenu praznika Sv. Vincenca. Tokrat je baron Inocenc Moscon manjkal, veselo vzdušje pa je dodatno razgrel Krjavelj s kozo Dimko in zgodbo o tem, kako je presekal hudiča na dva dela.

Nato je napočil čas za resno delo. V programu, ki ga je kot običajno spretno povezoval Ciril Dolinšek - Cili, jih je nagovoril tudi Stane Kocutar, skrbnik najstarejše vinske trte na svetu z Lenta v Mariboru, ki je skupaj z županom in direktorico KŠTM Sevnica obrezal cepič najstarejše vinske trte, ki raste ob kamnitem zidu ob grajskem vinogradu. Član DV Sevnica – Boštanj Aleš Germovšek je izvedel praktični prikaz rezi vinske trte modre frankinje, tako da se so tudi manj vešči botri podučili, kako se reže trta, in to znanje uporabili pri rezatvi svojih trt. Po dobro opravljenem delu je sledilo le še povabilo na kosilo, ki ga je ekipa Hiša vin Kamenško pripravila na toplem v gradu, vsak boter pa je ob odhodu prejel tudi simbolično darilce – brisačo.


Organizatorji se iskreno zahvaljujejo vsem botrom in podpornikom za izkazano zaupanje in podporo. V veselo druščino grajskih botrov vabijo vse ljudi dobre volje, ki vam ni vseeno za njihovo skupno kulturno dediščino. Vse informacije o botrstvu so dostopne na spletni strani www.grad-sevnica.com na podstrani Grajski vinograd.