oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Krško

FOTO: Gen-I in skupina Gen energija lani uspešni

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.04.2016 14:20

Krška Gen energija, ki med drugimi energetskimi družbami upravlja slovensko polovico krške nuklearke, in njena hčerinska družba oz. ponudnik električne energije in zemeljskega plina Gen-I sta preteklo leto končali z dobrim poslovnim izidom. Gen-I s skoraj 40 teravatnimi urami prodane energije in skupina Gen s 15,3 milijona evrov čistega dobička.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je ob današnjem srečanju partnerjev te družbe v prostorih Gen energije v Krškem navedel, da je Gen-I prisotna na 22 evropskih trgih, hkrati pa ostaja najugodnejši slovenski ponudnik energije. Napovedal je tudi prodor te družbe kot kupca na azijski oz. iranski trg.

Glede preteklega poslovnega leta je dodal, da so prihodki Gen-I znašali 1,7 milijarde evrov, lani pa jim je tudi uspelo začeti postopek za združitev z družbo Elektro energija. Opozoril je tudi na 10-letnico te družbe in njeno rast, sicer ne tako skokovito kot v prvem desetletju, napovedal tudi za prihodnjih pet let.

Po besedah direktorja Gen energije Martina Novšaka je omenjena družba preteklo leto končala s 15,3 milijona evrov čistega dobička. To je sicer manj kot predlani, vendar je ob upoštevanju nizkih prodajnih cen električne energije na trgu, lanske podpovprečne hidrologije, še posebej v primerjavi z rekordnim letom 2014, in ob lanskem remontu nuklearke izid zelo dober, je ocenil.

Sicer pa so se največjemu izzivu, ki ga je prineslo lansko izrazito padanje cen električne energije na evropskih borzah, prilagodili z racionalizacijo in optimizacijo poslovanja, je poudaril.


Novšak se je danes odzval tudi na dogajanje v slovenski energetiki oz. na stavko v energetiki. Kot je povedal, energetiko sestavljajo elektrarne, njen zelo pomemben del pa so tudi zaposleni, ki jih ne gre odpuščati kar počez. Ob takem odpuščanju bi namreč trpela kakovost obratovanja energetskih objektov, na koncu pa tudi ekonomija ali pa tudi ekologija, je pristavil.

Novšak meni, da se je treba s sindikati in zaposlenimi pogovarjati, ker brez njih ni zanesljive oskrbe z električno energijo. Za optimizacijo poslovanja v energetiki pa je predlagal t. i. mehke metode in razčiščevanje dogajanja v ozadju zapleta.

Glede morebitnih redukcij ob stavki je dejal, da je Slovenija močno vpeta v mednarodne elektroenergetske povezave in odprta na več straneh ter da do teh naj ne bi prišlo.

Večji problem kot, kako trenutno zagotoviti električno energijo, pa je njena zanesljiva dolgoročna oskrba, ki je povezana predvsem z domačimi energetskimi viri, je še menil Novšak.