podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Ljubljana

FOTO: Dolenjska delegacija na 26. nacionalnem otroškem parlamentu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.04.2016 09:52

V ponedeljek se je 14-članska dolenjska delegacija udeležila zasedanja 26. nacionalnega otroškega parlamenta in zasedla veliko dvorano Državnega zbora.

Že šestindvajseto leto zapored so fotelji v veliki dvorani Državnega zbora en dan rezervirani za 100 otrok iz vseh slovenskih regij. Letos so mladi parlamentarci govorili o pasteh mladostništva. Prvo vrsto so tudi tokrat zasedli dolenjski delegati: Iman Hussein in Pia Primc iz OŠ Drska, Nina Knoll iz OŠ Grm, Jakob Kavšek iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Anja Grden iz OŠ Prevole ter Luka Hadl in Adna Begić iz OŠ Center. Parlamentu sta s svinčnikom in fotoaparatom v roki sledila Tjaž Mihelič iz OŠ dr. Franceta Prešerna iz Ribnice ter Aja Barbič. Mladi so vstali, ko sta se jim v klopeh pridružila predsednik državnega zbora Milan Brglez ter predsednik države Borut Pahor.

»Pred 25 leti so naši starši povezani, enotni in z velikim upanjem izglasovali samostojnost. Danes jih je nad stanjem v družbi veliko razočaranih. Gospod predsednik, kakšen nasvet bi dali nam, mladim, ki želimo uresničiti osamosvojitvene sanje naših staršev?« je med drugim predsednika Pahorja nagovorila Nina Knoll. Predsednik je poudaril, da tisti časi niso bili enostavni, da so se prav vsi v državnem zboru zavedali teže odločitev. Da pa so bili, kljub temu, da so imeli različna mnenja, veliko bolj kulturni in strpni do drugače mislečih parlamentarcev in to je verjetno tisto, kar dandanes najbolj pogrešamo.

Po uvodnem delu so se otroci za dve uri preselili v štiri dvorane: v prvi so se pogovarjali o »pasteh interneta in socialnih omrežij«, v drugi »ko pride do stiske, kam po pomoč«, v tretji »nasilje in med vrstniško nasilje« in zadnji »samopodoba in mladostnik«.

Ob 12. uri so se mladi vrnili v veliko dvorano na plenarni del zasedanja, ki ga je neposredno prenašala tudi TVS 3. Parlamentarcem so se pridružili tudi predsednik vlade Miroslav Cerar, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in nekaj visokih predstavnikov različnih ministrstev, ter predstavniki vseh parlamentarnih skupin. Večina vabljenih gostov je otroke poslušala do konca in tudi odgovorila na zastavljena vprašanja. Največ sta jih bila deležna predsednik vlade ter kriminalist.


Do besede so prišli skoraj vsi mladi parlamentarci. Družno so ugotovili, da je dandanes veliko več pasti, v katere lahko zanese mladostnike, kot je bilo to včasih. Na današnje otroke prežijo vse stare pasti, pa tudi internet in nova omrežja, več je med vrstniškega nasilja, še posebej pereče in najtežje pa je odkriti nasilje v družinah… To je skrito saj se žrtve o njem ne želijo ali pa ne upajo pogovoriti in ga razkriti, ker ne vedo, kaj sledi. Svoje mučitelje imajo kljub vsemu še vedno radi. Našteli so kar nekaj inštitucij, na katere se lahko otroci obrnejo po pomoč zase ali svoje prijatelje: učitelji in svetovalni delavci na šolah, SOS telefoni za mladostnike pri varuhu človekovih pravic, spletna stran na ministrstvu za šolstvo, TOM telefon pri ZPMS in tudi Policija bi se odzvala na otroške klice po pomoči. Mladi parlamentarci so še poudarili, da bi se za vse te možnosti moralo bolj vedeti – o njih bi bilo potrebno obvestiti prav vsakega učenca posebej.

Na tajnem glasovanju so otroci izbrali temo za 27. Otroški parlament – drugo leto bodo govorili o temi: OTROCI IN NAČRTOVANJE PRIHODNOSTI

Napornemu več kot peturnemu zasedanju, je sledilo okusno kosilo v znameniti parlamentarni jedilnici ter pot domov. Prav vsi delegati so bili veseli nove izkušnje tega dne, srečanj z »visokimi politiki« ter možnosti pogovora z njimi, predvsem pa druženja in izmenjave mnenj z mladimi iz cele Slovenije.