bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Dolenjske Toplice

Z aplikacijo na raziskovanje Cvingerjeve učne poti

Piše: R.K.

Čas objave:
19.04.2021 10:12

Ko si Topličan zaželi miru in sproščujočega sprehoda v naravi, je Cvinger pogosta izbira. In prav Arheološka pot Cvinger je tista, ki jo mnogi domačini in obiskovalci velikokrat prehodijo.

Nedavno prenovljena arheološka pot je bila navdih, da zanjo skupaj z učenci in učitelji OŠ Dolenjske Toplice pripravijo učno pot za uporabo na telefonski aplikaciji. In tako je profesorica Urška Bučar stopila v stik z doktorjem Matijo Črešnarjem in v času arheoloških izkopavanj tudi večkrat poklepetala o njeni
pripravi.

Na sobotni šoli za nadarjene v mesecu oktobru je bila tematika delavnice za učence petih in šestih razredov Cvinger. Učiteljice Liljana Klobučar, profesorice Mojca Kranjc, Maja Bobnar in Katja Bučar so z učenci na izbranih točkah arheološke poti pripravile nabor vprašanj, ki so jih vnesli v sistem v mesecu aprilu. Za vsako točko poti so pripravili še praktične izzive ali sprostitvene naloge, za katere so z učenci posneli zvočna navodila. Pri teoretični osnovi priprave vsebine so si, z dovoljenjem doktorja Matije Črešnarja, pomagali  z gradivi projekta Iron Age Danube, ter uporabili tudi nekaj fotografskega materiala s spletne strani Cvinger.net.

cvingerjeva-učna-pot
Cvingerjeva učna pot
Urška Bučar

Na Cvingerjevi učni poti boste raziskovali arheološko prazgodovinsko pot s pomočjo informativnih tabel, opazovanja okolice in z uporabo telefonske aplikacije CŠOD Misija, ki jo brezplačno naložite na svoj pametni telefon in trgovine telefona, nato pa s klikoma »Misija« in »Dodaj misijo« v brskalniku vtipkate Cvingerjeva učna pot in že jo lahko preizkusite. Misijo uporabljate kot gost.

Na vsaki točki arheološke poti, kjer so postavljene informativne table, se boste v sistem prijavili. Najprej vas bodo zvočna navodila povabila k sprostitvi ali pa se boste preizkusili v praktičnih nalogah, nato pa boste svoje znanje o življenju v času prazgodovine preverili še skozi zastavljene izzive, ki so vam jih pripravili učenci. Skozi celotno »igro« boste z nabiranjem točk s pravilnimi odgovori »polnili« obliko situle, ki je tudi markacija arheološke poti.

cvingerjeva-učna-pot
Cvingerjeva učna pot
Urška Bučar

To je že četrta učna pot, ki so jo pripravili. Vsebine vseh poti so povezane z vsebinami učnega načrta od prvega do devetega razreda. S pripravo poti želijo učencem prikazati drugačen način učenja, ki ga ne spoznajo le ob uporabi telefonske aplikacije ampak tudi med samim procesom izdelave takšnega pripomočka.