boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Lokve pri Črnomlju

FOTO: 71 let smrti komandanta Staneta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.11.2015 13:13

Na Lokvah pri Črnomlju sta Zveza borcev za vrednote NOB Črnomelj in Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Črnomelj dopoldne pripravili spominsko svečanost ob obletnici tragične nesreče narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta.

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Črnomelj Martin Skube, slavnostna govornica pa je bila poslanka v Državnem zboru Violeta Tomič.

Današnji dan pred 71 leti je zaznamovala tragična nesreča in smrt komandanta Franca Rozmana - Staneta. Rojen je bil spomladi leta 1911 blizu Ljubljane. Po težkem in siromašnem otroštvu se je izučil za peka in se kmalu navdušil nad vojsko in komunizmom. Udeležil se je španske državljanske vojne, kjer je postal poveljnik bataljona, njegovim tovarišem pa je ostal v spominu kot živ, odločen in resen borec. Po začetku 2. svetovne vojne se je zelo kmalu pridružil partizanom in leta 1942 postal poveljnik slovenske partizanske brigade, tedaj najmočnejše slovenske partizanske enote. Sredi leta 1943 pa je postal poveljnik glavnega štaba NOV in RO,S s činom generalpodpolkovnika. 7. novembra 1944 je v bolnišnici OF v Kanižarici pri Črnomlju umrl za posledicami hude rane, ki jo je dobil pri preizkušanju novega orožja - minometa.


Ta tragični dogodek so danes obeležili s kulturnim programom, v katerem so nastopili Mešani pevski zbor Spev iz Črnomlja, mladinski pevski zbor OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, recitatorji OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Ana Brunskole in Manca Lovrin OŠ Loka Črnomelj, komorna skupina glasbene šole Črnomelj in komorna skupina Slovenske vojske.

Violeta Tomič, poslanka v DZ


Martin Skube, predsednik ZB za vrednote NOB Črnomelj