902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Metlika

FOTO: 14. ocenjevanje domačih žganj in sokov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.04.2016 06:23

Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim-lan, Javnim zavodom Krajinski park Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine v sredo 30.3.2016 izvedlo 14. ocenjevanje domačih žganj in sadnih sokov na Domačiji Raztresen v Rimu.

Foto: Boris Grabrijan

Podelitev priznanj je bilo v petek, 8. aprila 2016, ob 17. uri na Domačiji Raztresen, Rim 5, pri Adlešičih. Takrat je bilo možno degustirati ocenjene sokove in žganja, pred podelitvijo pa so obiskovalci lahko prisluhnili predavanjima:

- Miroslava Rožmana – predsednika čebelarske zveze Bele krajine, ki bo predstavil usmeritve za kvalitetno pridelavo medu in
- Matjaža Baumgartnerja – iz podjetja Metrob, ki bo podal nekaj priporočil za kvalitetno predelavo sadja v žganja.

Poročilo 14. Ocenjevanja domačih žganj in sadnih sokov

Ocenjevanje sokov na domačiji Raztresen v Rimu v letu 2016
Na ocenjevanje je prispelo 30 sokov (lani 24):
14 območje KP Goričko, 13 območje Bele krajine, 1 Kočevske , 2 iz Hrvaške

Vrsta vzorcev:
10 bistrih jabolčnih sokov in 1 motni, 3 mešani sokovi z osnovo jabolčnega soka, 5 grozdnih sokov, 5 nektarjev, 2 aroniji in 2 mešana soka z osnovo aronije ter po 1 kutinov in sok češnja ribez,

7 članska komisija:
- ocenjevali so po 20 točkovnem sistemu.
- ocenjevali so barvo ( 0-4 točk), bistrost ( 0-4 točke), vonj ( 0-4 točk) in okus ( 0-8 točk),
- ocenjevalna komisija je pri ocenjevanju upoštevala deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja,
Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:
- 18 -20 točk zlato priznanje: 16 sokov
- 16,60 – 17.99 srebrno priznanje: 12 sokov
- 15,00 – 16,49 bronasto priznanje: 2 sokova

Značilnosti sokov:

- jabolčni sokovi so bili v večini čisti, bistri, ustrezne barve, skladnega okusa in pasterizirani na optimalni temperaturi,
- razveseljujejo tudi dobre kvalitete sokov in nektarjev drugih sadnih vrst: višnje, kutine, hruške, marelice, aronije, maline ter grozni sok.
Ocenjevanje je pokazalo, da je zelo veliko kvalitetnih bistrih sokov, ter da pridelovalci težijo k raziskovanju in mešanju različnih kombinacij in iskanju novih okusov. Splošna ocena za sokove je, da je kvaliteta zelo visoka.

Ocenjevanje domačih sadnih žganj in likerjev
Ocenjeno je bilo 22 žganj (lani 20):
10 iz Bele krajine, 5 iz KP Goričko, 3 iz Kočevske, 2 iz Ljubljanske regije, ter po 1 iz Posavja in Dolenjske.
Na ocenjevanju so bila naslednja žganja: 5 jabolčnih žganj, 9 hruševih žganj, 5 slivovih žganj ter po 1 kutinovo, breskovo in tropinovo žganje.

Ocenjenih je bilo 6 likerjev (lani 10 likerjev):
3 iz KP Goričko, 3 iz Bele krajine
Na ocenjevanju so bili likerji kutine, skorša, jurke in mešanice zelišč.

7 članska komisija:
- Ocenjevali so po 20 točkovnem sistemu.
- Ocenjevali so barvo ( 0-1 točk), bistrost ( 0-1 točke), vonj ( 0-8 točk) in okus ( 0-10 točk),
- Ocenjevalna komisija je pri ocenjevanju upoštevala deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja,
Večina žganj in likerjev , ki so jih ocenili, je bilo kakovostnih, podeljena so bila naslednja priznanja:
- Pri žganjih / 22 vzorcev/: 5 zlatih priznanj, 8 srebrnih priznanj, 6 bronastih priznanj.
- Pri likerjih / 6 vzorcev/: 3 zlatih priznanj, 2 srebrni in 1 bronasto priznanje.

Večina žganj in likerjev je bilo kakovostnih. Med najboljša žganja so se uvrstila sadjevec, kutinovo in dva slivova žganja ter tropinovec.
Nekaj je bilo tudi napak, ki so se izražale v preveliki količini prvega toka, v kislosti žganja, prekuhanem žganju in nepravilnem redčenju.
Večina ocenjenih likerjev je bilo harmoničnih z lepo izraženo cvetico, npr. po kutini, jurki ali pravi kombinaciji zelišč, pri nekaterih pa je v okusu prevladoval sladkor ali žganje.

Pri ocenjevanju žganj je razveseljivo, da se pojavljajo nekateri novi pridelovalci.