podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Šentjernej

FOTO: 12. Salamijada doline šentjernejske

Piše: R.K.

Čas objave:
16.04.2018 12:46

V Gostilni pri Slavcu v Gorenjem Maharovcu, je v soboto potekala že 12. Salamijada doline šentjernejske. Ocenili so 59 vzorcev domačih salam in 13 vzorcev špehovk.

Ocenjevalna komisija v sestavi Franc Luzar (predsednik ocenjevalne komisije), Janez Kovač, Drago Košak, Milan Vrščaj, Andrej Košak in Rok Kotar je ocenila 59 vzorcev domačih salam in 13 vzorcev špehovk. Komisija je vzorce ocenila 12. aprila.

20180414_233635.jpg

Ocenjevanje je potekalo tekoče, brez zapletov in v odlični organizaciji salamarske sekcije Turističnega društva Zvon Gradišče.

Vse domače salame so bile izredno lepe in okusne. Posebej so se izkazale vinogradniške salame, ki so prejele visoke ocene za izredne okuse. Komisija je povedala, da se je na splošno kakovost salam v zadnjih desetih letih bistveno izboljšala.

20180415_002630.jpg

Salamarska sekcija TD Zvon iz Gradišča deluje že tri desetletja. Leta 1988 se je nekega zimskega večera pri mentorju salamarske sekcije Jožetu Fabjanu ob žganjekuhi zbralo nekaj vaščanov in vsak je čisto naključno s sabo prinesel salamo. Tako so rezali, okušali, se veselili, komentirali in drug drugemu svetovali. Od takrat naprej so se vsakoletno redno dobivali in nadaljevali z ocenjevanjem. V salamarski sekciji jih je enajst, prihajajo iz Dolenjega in Gorenjega Gradišča: Jože Fabjan, Stane Pirnar, Franci Luzar, Milan Jakše, Marjan Hočevar, Žan Krhin, Vinko Sajtl, Marjan Ponikvar, Marjan Piletič, Slavko Ponikvar in Jože Strmec. Cilj njihovega druženja ni le kramljanje ob dobrem vinu, ampak delati vse boljše in boljše salame.

20180414_213329.jpg

V zadnjih desetih letih so dosegli res visoko raven, tako, da se napredovati kaj veliko več sploh ne da. Kot prvi mož gradiških salamarjev je na salamijadi govoril Jože Fabjan, ki je tudi uradno odprl dogodek. V nadaljevanju sta navzoče nagovorila tudi Dejan Rangus, predsednik TD Zvon Gradišče, ter župan Občine Šentjernej Radko Luzar. Z domačimi rimami je ljudski pesnik Jože Grgovič, tako kot že vrsto let na salamijadi, navdušil zbrane obiskovalce. Razglasitev je potekala tekoče in ob spremljavi domače glasbe.

V kategoriji špehovk je tretje mesto pripadlo Milanu Janežiču iz Škocjana, drugo mesto Kmetiji Škrbina iz Šmarjeških Toplic in prvo mesto Jožetu Pavlinu iz Družinske vasi. V kategoriji vinogradniških salam je priznanje za tretje mesto prejel Slavko Ponikvar iz Dolenjega Gradišča, za drugo mesto je priznanje prejela Anica Škedelj, prav tako iz Dolenjega Gradišča.

Prvo mesto med vinogradniškimi salamami je zasedla Tjaša Ponikvar iz iste vasi. Med elitnimi salamami je priznanje za tretje mesto prejela salama Jožeta Petkovška iz Leskovca pri Krškem, za drugo mesto je priznanje prejela salama Jožeta Fabjana iz Dolenjega Gradišča in za prvo mesto salama Janeza Lenarta iz Škocjana. Vsi so prejeli lepe nagrade in priznanja.

Gradiški salamarji so posebni salamarji z zanimivimi domislicami. Izdelujejo tudi petelinje salame. Posebnost je bila salama velikanka, trimetrska petelinja salama, s katero so popestrili salamijado. Zbrani so se preizkusili v stavah in ugibali njeno težo. Teži 5,44 kilogramov sta se najbolj uspela približati Erika Vrtačič s Pristavice in Janez Hudoklin iz Gorenjega Gradišča. Tako so salamo prerezali na pol in vsak od njiju je odnesel domov svoj kos. Veselje je bilo nepopisno.