oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Eko sklad: Prijavite nepovratne finančne spodbude

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.11.2015 09:43

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, podsekretar za prostorsko načrtovanje na Mestni občini Novo mesto Izidor Jerala in sekretarka Eko sklada Vesna Črnilogar, so predstavnike medijev seznanili z upravičenostjo prebivalcev Mestne občine Novo mesto do nepovratnih finančnih spodbud, ki jih dodeljuje Eko sklad.

Podane so bile jasne informacije glede upravičenosti občanov Mestne občine Novo mesto za pridobitev spodbud za vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk in kurilnih naprav na lesno biomaso, predstavnica Eko sklada pa je k prijavi pozvala vse občane, ki izpolnjujejo pogoje veljavnega javnega poziva.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je prisotne uvodoma seznanil, da so po prejetih informacijah prebivalci na območju Mestne občine Novo mesto bili v nekaterih primerih neupravičeno zavedeni, da niso upravičeni do nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada, ki so vezane na vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk in kurilnih naprav na lesno biomaso, ker naj bi občina določila območje prednostnega načina ogrevanja z uporabo zemeljskega plina. Ker so take napačne informacije občane lahko odvračale od prijav za subvencije Eko sklada, je Mestna občina navezala stik z vodstvom Eko sklada ter nedvoumno razčistila zaveze glede vrste ogrevanja, ki jo opredeljujejo prostorski akti Mestne občine Novo mesto.

Njegove besede je dopolnil podsekretar za prostorsko načrtovanje na Mestni občini Novo mesto Izidor Jerala, ki je pojasnil, da je Vlada RS decembra 2013 res izdala Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Novo mesto. Ta določa, da do spodbud za zamenjavo kotlov na vse vrste goriv z novimi kotli na lesno biomaso niso upravičeni vlagatelji na območjih, kjer občina z občinskimi akti ali lokalnim energetskim konceptom kot prednostni način ogrevanja stavb določa prednostni način ogrevanja z uporabo zemeljskega plina. Ob tem nikjer v veljavnem vladnem odloku ni določeno, da na območjih prednostnega načina ogrevanja z zemeljskim plinom, ni mogoče pridobiti spodbud Eko sklada za vgradnjo toplotnih črpalk. Posebnost predpisa Mestne občine Novo mesto pa je, da določa obvezni način ogrevanja z uporabo zemeljskega plina le za tiste objekte, v katerih inštalirana moč toplotnih energetskih naprav, namenjenih ogrevanju ali podobni energetski rabi, presega 40 kW. Za manjše moči ogrevalnih naprav, ki so praviloma vgrajene v enodružinske hiše in manjše gradnje, pa prednostni način ogrevanja z uporabo zemeljskega plina na območju Mestne občine Novo mesto ni določen, zato tudi ni ovir za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud za vgradnjo kurilnih naprav na lesno biomaso.

Mestna občina Novo mesto se sicer sooča s prekomernim onesnaženjem zraka s PM10 delci, zato je eden ključnih ukrepov menjava dotrajanih in zastarelih toplotnih energetskih naprav z učinkovitimi napravami, ki izkoriščajo obnovljive vire energije in imajo čim manjše emisije. Pri spodbujanju so ključnega pomena tudi nepovratna sredstva Eko sklada.


Sekretarka Eko sklada Vesna Črnilogar je dodala, da so nepovratna sredstva Eko sklada za leto 2015 še vedno na voljo, zato so občani vljudno vabljeni k prijavi. Ključen pogoj pri tem je, da mora investitor za nepovratna sredstva zaprositi pred začetkom izvajanja naložbe.

Prebivalci Mestne občine Novo mesto so sicer od leta 2008 do 30. oktobra 2015 prejeli dobrih 2,8 milijona evrov nepovratnih sredstev za več kot 1.343 naložb v stanovanjskih stavbah. Največ (47,5 %) za izolacijo fasade, po višini dodeljenih nepovratnih sredstev sledijo naložbe v toplotne črpalke (11,7 %) in zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva (10,1 %).