oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

Družina Uhernik v igrano dokumentarnem filmu Sramota

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.09.2016 12:13

Družini Martina Uhernika z Gabrske Gore je krivična sodna obsodba spremenila življenje v pravo družinsko tragedijo. Bil je ponedeljek, 12.avgusta leta 1974, ko so v tolmunu struge potoka Tansec pod Gorjanci našli umorjenega 59-letnega Jakoba Luzarja. Resnična zgodba je danes osnova za igrano dokumentarni film Sramota.

Dan prej, v večernih urah, je bil večkrat ustreljen v glavo, njegovo truplo pa v okrvavljeni vreči odvrženo v potoček v neposredni bližini Uhernikove zidanice, obteženo s kamenji. Umor so naprtili takrat 37-letnemu Martinu Uherniku, ki je imel hude težave s hrbtenico in roko in njegovi drobni, leto dni starejši ženi Ani. Njo so kasneje oprostili, Martin je 8 let doživljal osebno stisko v zaporu na Dobu, takrat komaj 8 letni sin in 12-letna hči pa sta živela v sovražno nastrojenem okolju s pečatom "otrok morilca". 

V prizadevanjih, da bi dokazali Uhernikovo nedolžnost, je Ana, bolna na srcu in živcih, umrla za posledicami raka, stara komaj 55 let in nikoli ni dočakala moževe oprostilne sodbe. Oče in sin sta sicer po skoraj 4 desetletjih le dokazala krivo obsodbo, dosegla izplačilo odškodnine in v imenu države opravičilo takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, a najlepših let priznanje slovenskega pravosodja po krivi obsodbi, ni moglo povrniti.

Res, da je Martin Uhernik starejši odšel s sodišča z oprostilno sodbo in denarno odškodnino, a spominov na kruto preteklost to ni moglo izbrisati. Kdo je morilec Luzarja, se je leta potiho ugibalo, a tudi če bi vedeli, kdo si je s krvjo umazal roke in družini Uhernik s tem povzročil toliko gorja, je danes prepozno, saj je pregon že zastaral.

Je pa bilo Uhernikovo tragično življenje motiv za zgodbo o največji sodni zmoti v Sloveniji, za igrano dokumentarni film Sramota, posnet pod režisersko taktirko Borisa Jurjaševiča. Film z delovnim naslovom »(U)sodna zmota o Uherniku« so snemali oktobra lani, gledalci Televizije Slovenija pa si ga bodo lahko ogledali v drugi polovici prihodnjega leta. Ustvarjalci tega 75 minutnega dokumentarno igranega filma bodo vsebino predstavili na današnji novinarski konferenci ob 18.uri v novomeški Situli. Predstavitve se bo udeležil tudi takrat 8-letni sin Martin Uhernik ml., ki je očetu ves čas verjel in mu ob dokazovanju njegove nedolžnosti tudi največ pomagal.