petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Novo mesto

Društvo Novo mesto z anketo za ohranitev parka

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
28.02.2017 15:49

Društvo Novo mesto, ki si je močno prizadevalo za ustrezno ureditev območja nekdanje občinske stavbe na Novem trgu, po njeni zrušitvi predlaga premislek pri nameravani gradnji večnadstropnega poslovno-stanovanjskega objekta z garažno hišo. Ker bi na omenjenem prostoru raje ohranilo edini mestni park, je glede tega objavilo spletno anketo.

V društvu so zapisali, da želijo glede ureditve območja pred novomeškim Kulturnim centrom Janeza Trdine dobiti mnenje občanov in z njim občino ter javnost seznaniti še pred prvim branjem prostorskega akta, ki so ga na občini pripravili za ureditev tega območja.

Med razlogi za objavo ankete so med drugim navedli, da se ne strinjajo s pripravljavcem prostorskega akta, da Novo mesto potrebuje monumentalno "mestno palačo", ker velikost stavbe ne more biti glavni dejavnik zagotavljanja mestotvornega videza, zlasti, če škoduje že prepoznani prostorski kakovosti.

V društvu nasprotujejo tudi namembnosti stavbe, ne strinjajo se z "rigoroznim gradbeno-tehničnim in prometnim posegom v sicer prometno obremenjeno križišče Seidlove ceste in Šmihelskega mosta", in z gradnjo garažne hiše ter mladinskega centra, ki ju občina načrtujejo v zelenem pasu med igriščem na Loki in upravno enoto.

Kot kompromisni predlog in v razmislek predlagajo novo manjšo gradnjo na mestu predhodnega objekta z javno parkirno hišo, ki bi jo povezali z zdajšnjo garažno hišo pod Novim trgom ter hkrati ohranitev omenjenega parka. Z anketiranjem zainteresirane ali prizadete javnosti želijo spodbuditi njen odgovoren odnos do skupnega prostora, so še zapisali.



Osnutek novega občinskega prostorskega akta med drugim predvideva gradnjo novega večnadstropnega poslovno-stanovanjskega objekta z garažno hišo v parku ob kulturnem centru, vmesni prostor med objektoma pa bi preoblikovali v urbano ploščad.

Novi objekt naj bi bil po oceni društva dva in polkrat večji od predhodne stavbe, obsegal bi dve kletni etaži, pritličje in največ štiri nadstropja, prostorski načrt pa dopušča tudi višinski poudarek glede na sosednjo stavbo.

Garažna hiša pod novim objektom ne bi bila javna, občina pa naj bi gradnjo javne načrtovala v zelenem pasu med igrišči na Loki in upravno enoto. Na severni strani igrišča na Loki naj bi zgradili odprto tribuno, na mestu nekdanje gostilne pa novi objekt ali dva za potrebe Mladinskega centra oz. Športno-rekreacijskega centra Loka.

Na novomeškem Novem trgu so sicer pred letom porušili zapuščeno in propadajočo nekdanjo pomožno občinsko stavbo, ki jo je litijski Trgograd za 410.000 evrov na dražbi kupil od novomeške občine. Rušenje naj bi omenjeno družbo stalo približno 60.000 evrov, pri gradnji novega objekta pa naj bi šlo za približno desetmilijonsko naložbo.