sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

skrito-v-raju, srečanje, oboževalci, igralci, aleja-sky Njena.si

Skrito v raju: Igralci takšne evforije niso ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Novo mesto

Dojenju prijazno mesto za večjo ozaveščenost o prednostih dojenja

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2021 19:07

Novomeška občina je ob materinskem dnevu z Unicefom Slovenija in novomeško bolnišnico predstavila projekt Dojenju prijazno mesto, pri katerem sodelujejo štiri mesta. Podžupanja Sara Tomšič je izpostavila, da bodo skozi program do konca avgusta 2022 skupaj s partnerji izvajali aktivnosti za višjo raven ozaveščenosti o pomenu in prednostih dojenja.

Tomšičeva je na novinarski konferenci predstavila aktivnosti in cilje projekta, v katerem poleg Novega mesta sodelujejo še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec. Tako si bodo v Mestni občini Novo mesto prizadevali, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostincev in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje. Projekt, ki glede na njegov obseg orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti, so poudarili v sporočilu za javnost na občini.

Zdravnica Tatjana Pavlin je predstavila stanje na področju dojenja. "V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova," je dejala. Dodala je, da opažajo, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek, a so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želijo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi drugi imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju, je poudarila.


Predsednica nacionalnega odbora za dojenje Unicef Andreja Tekauc Golob je predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnje izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja.

Projekt, ki ga Unicef Slovenija izvaja v sodelovanju z nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok.

Eden izmed ključnih ciljev nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika, so še dodali v občine.