902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Kočevska Reka

Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.12.2015 18:40

Jutri bo minilo 25 let od zgodovinskih dogodkov v Kočevski Reki, ko se je predstavila prva organizirana vojaška enota, kasneje poimenovana brigada MORiS, kot oborožena vojaška struktura Slovenije, ustanovljena za podporo zagotovitve osamosvojitvenega procesa.

Brigado MORiS so večinoma sestavljali pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade Teritorialne obrambe. Pripadniki brigade so si za svojega izbrali lik risa. V začetku decembra 1990 sta se takratni sekretar za obrambo Janez Janša in sekretar za notranje zadeve Igor Bavčar v dogovoru s poveljnikom brigade Tonetom Krkovičem odločila, da se enota predstavi javnosti. Prvi postroj brigade 17. decembra 1990, je pomenil tudi prvo javno predstavitev Slovenske vojske in to tik pred plebiscitom za samostojnost, kar je pomenilo, da nova oblast razpolaga z realno vojaško silo. Predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojze Peterle, ki je na postroju nagovoril pripadnike brigade MORIS, je takrat izrekel vizionarski stavek: "danes mi je prvič zadišalo po slovenski vojski". In na današnji predvečer obletnice je, ob 17. uri, v Kočevski Reki pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja po dolgem času potekala skupna proslava z naslovom "Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski".

Organizatorji prireditve so Urad predsednika republike, 1. brigada Slovenske vojske, Zveza društev in klubov Moris ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Prav tako pri organizaciji sodeluje tudi Občina Kočevje, gostiteljica slovesnosti. Kulturni program bosta izvedla Slovenski oktet in orkester Slovenske vojske, sodelovali pa bodo vojaki 1. Brigade Slovenske vojske ter praporščaki veteranov organizacij iz časa osamosvajanja Slovenije. Kot govorniki bodo nastopili poveljnik 1. Brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč, kočevski župan dr. Vladimir Prebilič, predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik države Borut Pahor. Proslave se bo udeležila tudi obrambna ministrica Andreja Katič.

Borut Pahor O enotnosti.mp3


Borut Pahor O sporocilu.mp3


Lojze Peterle.mp3