902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Krško

Dan čokolade in likerjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2015 10:21

V Kulturnem domu Krško, enota Grad Rajhenburg, letos prvič organizirajo dan čokolade in likerjev; dogodek, ki so ga programsko zasnovali na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letih 2010-2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujejo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947. Starejši domačini pa še danes pomnijo izvrstne čokolade, likerje in sir trapist iz njihove proizvodnje. Rajhenburški trapisti so bili proizvajalci ene prvih regionalnih blagovnih znamk – čokolade Imperial oz. trapistovske čokolade (naziv Imperial jim je l. 1912 podelil takratni avstrijski cesar Franc Jožef II.), kakavovega likerja ter zeliščnih likerjev Grand in Trapistin.

Dogajanje na Rajhenburškem dnevu čokolade in likerjev bo preplet ponudbe proizvajalcev čokolade, likerjev, slaščičarskih izdelkov in napitkov ter pijač na osnovi čokolade, pokušin, degustacij, »čokoladnih« delavnic za vse generacije, strokovnih predavanj in tematskih predstavitev, vodstev po razstavi Trapisti v Rajhenburgu in koncerta Dovč, Gombač, Krmac tria.

Obiskovalcem bodo svoje dobrote ponudili:
- Čokoladnica Tramontana
- Berryshka
- Čokoladnica La chocolate
- Passero podeželska čokoladnica
- Hiša trt, vina in čokolade Kunej
- Medena kraljica
- Bukovec d.o.o., p.e. kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg
- Stojnica Izza samostanskih zidov z izdelki Kartuzije Pleterje in Sitik
d.o.o iz Cistercijanske opatije Stična
- Kmetija Omerzu
- Eklektična kmetija Matej Žlender

Program Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev:

10:00 - 18:00 Ponudba in prodaja na stojnicah
10:30 Odprtje Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev
11:00 Irena Fuerst , Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica Predstavitev kataloga »Trapisti v Rajhenburgu«
11:00 Delavnica: Peka čokoladnih piškotov

12:00 Vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu; Irena Fuerst , Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica
12:00 Delavnica: Izdelava čokoladnih okraskov
13:00 Delavnica za družine: Izdelava čokoladnih pralin s čokoladno kremo in likerjem
14:00 Jože Simončič, Kartuzija Pleterje, Gospodarjenje v Kartuziji Pleterje
14:00 Delavnica: Ustvarjalnica na temo čokolade
15:00 Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Kako degustirati vino in čokolado
15:00 Delavnica: Peka čokoladnih piškotov

16:00 DOVČ, GOMBAČ, KRMAC TRIO, koncert
Obisk koncerta bo možen z brezplačnimi vstopnicami, ki bodo na voljo na dan dogodka, med 10:00 in 15:30 v recepciji gradu Rajhenburg. Število vstopnic je omejeno.

Zasedba:
Janez Dovč - harmonika, vokal
Boštjan Gombač - klarinet, piščali, vokal, pojoča žaga, zvočila
Goran Krmac - tuba

Glasbeniki, ki so se že uveljavili kot odlični solisti, hkrati pa igrajo in pojejo v različnih zasedbah, se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji in predstavili slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Pa tudi duhovitih. Razvili so poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč za uglaševanje. Zato je njihova zgodba, zgodba vseh, ki v svetu individualizma iščejo skupno in skupnost. In delujejo za človeka in človečnost.

18:00 Zaključek Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev

Vstop na Rajenburški dan čokolade in likerjev je prost, za ogled gradu z muzejskimi zbirkami pa velja vstopnina po veljavnem ceniku.

Število udeležencev v delavnicah je omejeno. Zaradi priprave materialov prosijo za vaše najave na: anita.radkovic@mestnimuzejkrsko.si ali na tel. št.: 07 62 04 216/051 475 675, ki jih sprejemajo do 2 uri pred izvedbo posameznega programa.