franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Avtodomarjev bo vse več tudi pri nas - omogočimo jim postanek

Piše: R.K.

Čas objave:
01.02.2024 12:19

Tudi prvi dan letošnjega, že 34. sejma Alpe Adria je Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji pripravila pogovor – tokrat sta bila osrednja gosta direktorja dveh podjetij, ki razvijata, proizvajata in uspešno prodajata počitniška vozila – Adria Mobil že skoraj šest desetletij, Robeta desetletje.

Junija 2014 je bila ideja o vzpostavitvi Mreže postajališč za avtodome po Sloveniji prvič predstavljena na Mirni. Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš: »Želeli smo spodbuditi občine, da uredijo lokacijo za postanek bodisi s pomočjo zainteresiranih zasebnikov bodisi same, hkrati pa skozi edinstven način povezovanja predstavljamo Slovenijo kot popotnikom z avtodomi prijazno destinacijo. S srečanjem pa smo tokrat želeli predvsem opozoriti, da je avtodomarjev vse več. Na svoji raziskovalni poti se bodo ustavili. Od nas pa je odvisno, kje. Če bomo uredili lokacije, na katerih se bodo počutili varno in zaželene, hkrati pa jim bomo ponudili še dovolj priložnosti za doživetja, bo to za vse nas lepa izkušnja.« 

Prva počitniška prikolica je bila leta 1965 razvita v Novem mestu in prodana na Švedsko. Adria Mobil je danes ena najbolj prepoznavnih in uglednih blagovnih znamk v Evropi – razvija prave produkte, prisotna je na vseh celinah razen v Združenih državah Amerike. Generalna direktorica Sonja Gole je poudarila, da je pomembno, da se župani in okolje zavedajo, da so avtodomarji prijazni, prijetni, družabni in tudi zapravljivi popotniki, med katerimi je sploh po zaprtju zaradi covida-19 vse več mladih. »Ta postajališča lahko nudijo neizmerno zadovoljstvo turistom, ki so najboljši ambasadorji v svetu. Takšna ideja, kot se je razvila v Sloveniji, je ni v Evropi – da bi se skupnost združila v tako veliko pobudo in razvila to infrastrukturo.« 

Medtem ko je novomeška Adria Mobil lani ustvaril pol milijarde evrov prometa, ga je slovenjgraška Robeta 40 milijonov evrov. Lastnik podjetja in direktor Primož Kotnik, ki je po duši avtodomar, je povedal, da so prva dva avtodoma predstavili leta 2014 na sejmu v Duesseldorfu, leta 2017 jim je uspel preboj in lani so naredila 502 vozili. V prihodnje bodo proizvodnjo povečali, vendar le približno za trikrat, da bi ohranili butičnost, čustva, drugačnost in drznost.

Na včerajšnjem dogodku je zbrane poleg Dušana Skerbiša nagovoril še predsednik SOS dr. Vladimir Prebilič, ki je poudaril, da je celotna izkušnja potovanja z avtodomom predvsem doživetje. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je poudaril, da so ponosni na zgodbo, ki se je dobro prijela – brezplačno parkiranje ob mladinskem kulturnem centru v zameno za zapravljen evro pri lokalnih ponudnikih. Dodal je še, da so bližnje Kope najhitreje rastoči turistični center v Sloveniji, kjer je tudi PZA za 60 avtodomov, ki leži nad tisoč metri nadmorske višine. Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci pa je je izpostavil, da je njihova občina obkrožena z markantnimi destinacijami, zato mora iskati nišne potenciale, s pomočjo katerih bi v okolju za dan ali dva zadržali turiste. Našli so jih tudi v avtodomarjih – poleg štirih zasebnih je v občini tudi eno javno postajališče za avtodome pod starim trškim jedrom, kjer so zraven tudi prostori za medgeneracijsko druženje.

Dogodek je moderiral Drago Bulc. Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji se sicer na sejmu predstavlja v stekleni dvorani, kjer je na ogled kar nekaj zanimivih počitniških vozil, obiskovalci pa lahko prevzamejo brezplačno brošuro z več kot 150 lokacijami za postanek z avtodomom po Sloveniji na razstavnem prostoru Caravaning Cluba Slovenije.

Ob 10-letnici predstavitve ideje bo junija na Mirni še tradicionalno srečanje občin-partneric, ki ga želijo tokrat nadgraditi s povezovanjem na Jugovzhod Evrope, septembra pa se bodo zainteresirani skupaj odpravili na obisk sejma Il Salone del Camper v Parmi.