Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Sedem umetnikov podarilo 10 del

Piše: LAPEGO/P.K.L.

Čas objave:
17.06.2019 13:45

Ne samo v slovenskem, Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je z mednarodnim taborom likovnih samorastnikov edinstvena tudi v srednjeevropskem prostoru. Na 52. izvedbi tabora je sodelovalo sedem srčnih, izjemnih umetnikov, ki so galeriji zapustili deset del. Strokovna žirija je veliko nagrado podelila iranski umetnici Samaneh Atef Derakhshan.

GLST, zakljucek tabora, Vlasta A. Gottstein ob svojem delu, fotoAlenka Strazisar Lamovsek (3).jpg
Vlasta A. Gottstein ob svojem delu
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Sedem umetnikov - Vlasta A. Gottstein (Slovenija/Nemčija), Marion Alexandre (Francija), Samaneh Atef Derakhshan (Iran), Tomaž Hartman (Slovenija), Sandrine Lepelletier (Francija), Martin Pap (Srbija) in Giuliano Zoppi (Italija) – je letos v bogato zbirko galerije prispevalo deset novih del.

GLST, zakljucek tabora, Sandrine Lepelletier ob svojih delih, foto Alenka Strazisar Lamovsek (5).jpg
Sandrine Lepelletier ob svojih delih
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Umetniki so z izjemno ustvarjalno energijo prepojili prostore galerije – ob zaključku tabora so prav vsi prejeli diplome za umetniške dosežke in udeležbo. Odločitev žirije za podelitev velike nagrade in s tem samostojne razstave v galeriji je bila težka. Posebni priznanji sta prejeli francoski umetnici, Marion Alexandre za delo Druga zgodovina lune in Sandrine Lepelletier za delo Kralj in ljudje, veliko nagrado pa iranska umetnica Samaneh Atef Derakhshan, ki je za osrednje likovno sredstvo izbrala flomastre, po vsebinski plati pa se njena dela dotikajo izključno sodobnih problemov in vprašanj. »Samaneh Atef s prepletom osebne izkušnje in družbene stvarnosti izpostavlja izzive sodobne družbe. Osredotoča se namreč na zapisovanje in razmišljanje o izzivih ženske enakopravnosti in emancipacije, ki tudi v sodobnem svetu ni vedno samoumevna, ne glede na to, v katerem delu sveta smo,« pojasnjuje kustosinja Galerija likovnih samorastnikov Trebnje Andrejka Vabič Nose. 

GLST, Samaneh Atef Derakhshan med ustvarjanjem, foto Alenka Strazisar Lamovsek.jpg
Samaneh Atef Derakhshan med ustvarjanjem
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Nagrajena velika kompozicija na papirju na prvi pogled spominja na preprogo, prekrito z dekorativnimi vzorci, ornamenti, malone skritimi nizi figur in veliko žensko figuro kot osrednjim motivom. Slikarka je v to delo vtisnila svojo osebno zgodbo, ki vsebuje tragiko in upanje. »Mislim, da je to prvi korak, vesela sem, da lahko nekaj posebnega naredim za ženske v moji državi. Vesela sem. Ta galerija skrbi za umetnost, tabor pa je zelo dober, ker lahko govoriš z drugimi umetniki, dobiš vpogled v druge kulture. In obiskovalci galerije – lahko govoriš z njimi, z njimi sem delila svoje umetniško delo. Tukaj so ljudje res prijazni, rada jih imam, odlično je bilo,« navdušenja nad nagrado, galerijo in njenimi obiskovalci ni skrivala umetnica Samaneh Atef Derakhshan.

GLST, zakljucek tabora, foto Alenka Strazisar Lamovsek (9).jpg
Zaključek tabora
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek


O drugem dogajanju v galeriji
V torek so umetnike obiskali udeleženci 20. Malega likovnega tabora – prišli so z osnovnih šol Dolenjske, Bele krajine in Posavja. V četrtek pa so se umetniki in drugi obiskovalci galerije srečali z Ireno Polanec, avtorico gostujoče razstave Pisma Evi, kjer so lahko dodobra spoznali umetničino razgibano življenje.

GLST, Glasbena sola Trebnje za uvod v Poletno muzejsko noc, fotoGLS Trebnje.jpg
Glasbena šola Trebnje za uvod v Poletno muzejsko noč
Foto: Galerija likovnih samorastnikov Trebnje

V soboto popoldne, po zaključku tabora, je osrednje mesto v galeriji zavzela glasba. Otroci in učitelji Glasbene šole Trebnje so pripravili tri koncerte, s katerimi so starše in prijatelje umetnosti odpeljali v poletno muzejsko noč. Nadstropje niže pa so Zdravko Červ, Ciril Povše in Brane Praznik v soboto in nedeljo ustvarjali na Likovnem srečanju petih elementov - voda. Likovno srečanje je del projekta Forma viva Trebnje, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, poteka pa v okviru Lokalne akcijske skupine STIK.

GLST, zakljucek tabora, foto Alenka Strazisar Lamovsek (7).jpg
Zaključek tabora
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Samaneh A Derakhshan o nagradi, taboru in ljudeh


Andrejka Vabic Nose o iranski umetnici