sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Novice Suha krajina

AVDIO: Projekt suhokrajnske vodooskrbe v polnem teku

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
13.09.2016 09:30

Vodilni Občin Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje so v Žužemberku danes predstavili potek del v okviru kohezijskega pred desetletjem začetega skupnega projekta oskrbe s pitno vodo Suhe krajine. Po julija podpisani pogodbi projekt suhokrajnske vodooskrbe predvideva naložbo v skupnem znesku dobrih 36 milijonov evrov.

Nosilec projekta je Občina Žužemberk, župan Franc Škufca pa je povedal, da bodo nekaj manj kot tri četrtine naložbenega denarja dobili iz evropskih virov in od države, razliko pa bodo prispevale partnerske občine. Omenjena naložba bo zanesljivo vodooskrbo zagotovila več kot 10.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja.

V Občini Žužemberk je sicer brez zanesljive vodooskrbe še približno petina oz. tisoč prebivalcev, v tamkajšnjih vodovodih pa nimajo uravnoteženega pritiska. Sicer pa bo projekt povezal partnerske občine in jim zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo z dopolnjevanjem iz izvirov v drugih občinah omogočil tudi v primeru okvar ter v sušnih obdobjih, je dodal Škufca.

Kot je navedel koordinator projekta Rafko Križman, so se terenska dela v vseh občinah že začela. Prihodnje leto bodo končali dela na glavnih vodovodih, črpališčih in vodohranih, nato jih leta 2018 čakajo še druga manjša dela, projekt pa morajo končati leto kasneje.

Projekt obsega gradnjo in hidravlično ureditev skupaj nekaj več kot 152 kilometrov cevovodov ter vodovodov, gradnjo sedmih črpališč oz. pet novih in dve nadgradnji, 16 vodohranov, od katerih bo sedem novogradenj in devet nadgradenj, 16 razbremenilnih jaškov, 18 reducirnih in 11 merilnih jaškov, je še navedel Križman.

Po besedah žužemberškega župana Škufce bodo dela na njihovem območju obsegala gradnjo novih cevovodov s skupni dolžini nekaj več kot 40 kilometrov, hidravlično izboljšavo skoraj 24-kilometrskega vodovoda, gradnjo šestih razbremenilnih jaškov, štirih novih vodohranov in dve nadgradnji, gradnjo dveh črpališč, 11 redukcijskih jaškov in enega merilnega ter dozirnega jaška.

Kočevski podžupan Predrag Bakovič, je dejal, da bodo dela na Kočevskem obsegala gradnjo dobrih 18 kilometrov novih cevovodov, hidravlično izboljšavo skoraj osemkilometrskega vodovoda, gradnjo dveh razbremenilnih jaškov, novega vodohrana Mala Gora in nadgradnjo vodohrana Smuka ter gradnjo črpališča Mala Gora.

V Občini Dolenjske Toplice bodo po besedah župana Jožeta Muhiča zgradili za dobrih deset kilometrov novih cevovodov, hidravlično bodo izboljšali nekaj več kot 18 kilometrov vodovoda, zgradili štiri nove razbremenilne, tri redukcijske in dva merilna jaška, novi vodohran Drenje ter uredili črpališče Soteska in vodohran Cvinger.

V Občini Mirna Peč bodo, kot je navedel župan Andrej Kastelic, zgradili dobrih osem kilometrov novih cevovodov, hidravlično bodo izboljšali dobrih deset kilometrov vodovoda, zgradili nov vodohran Golobinjek, uredili vodohrana Veliki Kal in Malenska vas, zgradili črpališči Gorica in na občinski prvi vrtini, nadgradili črpališče Postaja, zgradili tri razbremenilne, dva redukcijska in merilni jašek.

V Občini Dobrepolje pa jih po besedah župana Janeza Pavlina čaka gradnja skoraj 7,6 kilometra novih cevovodov, hidravlična izboljšava nekaj več kot 7,4-kilometrskega vodovoda, gradnja razbremenilnega jaška in ureditev vodohranov Lipa ter Videm.

Župan občine Žužemberk Franc Škufca o projektu


Župan občine Žužemberk Franc Škufca o zahtevnosti projekta