Jure Ličen s Sofio Svet24.si

Znani radijski voditelj je prvič postal očka

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Novo mesto

480 brezplačnih meritev radioaktivnega radona

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2020 09:52

Zavod za varstvo pri delu (ZVD) že tretje leto zapored izvaja brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z večjo koncentracijo tega radioaktivnega plina, zato gospodinjstva vabijo k prijavi na meritve. Poleg tega zagotavlja meritve v šolah in vrtcih po Sloveniji. Radon je radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren.

Uprava RS za varstvo pred sevanji v letu 2020 financira 480 meritev radona, z namenom določitve izpostavljenosti prebivalcev negativnim vplivom radona. Na podlagi ugotovitev se presodi potreba po ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti. Meritve izvajajo s pasivnimi detektorji, ki se jih postavi v bivalni prostor za čas od 60 do 90 dni.

Brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih letos izvajajo predvsem v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, med njimi so: Črnomelj, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Kočevje, Loški Potok, Ribnica, Semič, Sodražica in Žužemberk.

Meritve se lahko dodatno izvajajo na območjih Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Uprava RS za varstvo pred sevanji meritve koncentracije radona redno izvaja tudi v objektih, ki so namenjeni izvajanju vzgojno-varstvenega, kulturnega, zdravstvenega ali izobraževalnega programa, to so med drugim vrtci, osnovne in srednje šole, dijaški domovi, bolnišnice ter zdravstveni domovi.

Več informacij o prijavi na meritev je mogoče dobiti tukaj