zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava Signature

Piše: STA

Čas objave:
09.06.2022 09:37

V Likovnem salonu pokrajinskega muzeja v Kočevju so včeraj uri odprli razstavo fotografa Vita Oražma in pisateljice ter vizualne umetnice Lele B. Njatin. Predstavljata se z nizom tako imenovanih kompozitov. Razstavo, ki bo na ogled do 3. septembra, so pripravili v okviru 11. niza Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci.

Na razstave Poletja s kočevskimi likovnimi ustvarjalci uvrstijo likovne ustvarjalce, ki so tako ali drugače povezani s Kočevjem in z njegovim širšim območjem.

Vito Oražem se je rodil leta 1959. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja se ukvarja s fotografijo, vmes tudi s poštno umetnostjo, eksperimentalnim filmom, kserografijo in holografijo. Od 1988 pa do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja je ustvarjal multimedijske svetlobne instalacije s hologrami, videom in računalniškimi animacijami.


Njegovo prvo samostojno fotografsko razstavo so leta 1977 pripravili v Likovnem salonu Kočevje. Kasneje se je udeleževal festivalov in razstav v Baslu, Berlinu, Dortmundu, Essnu, Hannovru, Jeni, Karlsruheju, Kasslu, Ljubljani, Melburnu, Montrealu, Osnabrücku, Perugii, Ribnici, Vroclavu in Zagrebu. Živi in ustvarja v nemškem Essnu.

Lela B. Njatin se je rodila leta 1963. Od srede sedemdesetih let preteklega stoletja ustvarja konceptualna dela in performativne akcije. Ukvarja se tudi s poštno umetnostjo, z eksperimentalni filmom in vizualno poezijo. V osemdesetih in devetdesetih je pisala literaturo. Kasneje se je posvetila povezovanju literarne in likovne umetnosti.

Od leta 1980 piše strokovne članke in eseje o sodobni umetnosti ter eksistencialni estetiki. Samostojno razstavlja od leta 2013. Atelje ima v Kočevju.