Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Kultura Novo mesto

Praznovanje 500. obletnice smrti ustanovitelja Dunajskih dečkov

Piše: STA

Čas objave:
08.05.2022 13:43

V novomeški škofiji bo danes osrednja slovesnost ob 500. obletnici smrti ljubljanskega in novomeškega prošta ter ustanovitelja znamenitih Dunajskih dečkov Jurija Slatkonje. V ta namen bo danes popoldne novomeški škof Andrej Saje v novomeški stolnici daroval slovesno mašo, pridigo pa bo imel ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Slatkonja se je rodil 21. marca 1456 v Ljubljani, umrl pa 26. aprila 1522 na Dunaju, kjer je tudi pokopan v tamkajšnji stolnici. Velja za ustanovitelja zbora Dunajski dečki, ki še vedno deluje in je znan po vsem svetu.

Po študiju filozofije je postal duhovnik in v času habsburškega cesarja Maksimilijana I., s katerim so ga družile prijateljske vezi, tudi kapelnik na dvoru. Leta 1500 je postal prošt Kolegiatnega kapitlja v Novem mestu, že prej prošt ljubljanskega stolnega kapitlja. Leta 1513 ga je cesar Maksimilijan imenoval za dunajskega škofa.

Njegovo delo je na Dunaju in tudi v Sloveniji pustilo trajne sledi. Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja, ki ga je leta 2007 v okviru Baragovega zavoda ustanovila novomeška škofija, danes nadaljuje njegovo delo na glasbenem področju. Združeni zbor in orkester omenjenega konservatorija bosta tudi pela in igrala na današnji slovesni maši.