stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika

Vinjen povzročil prometno nesrečo

Piše: R.K.

Čas objave:
15.01.2024 10:27

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 12. in 15. januarjem posredovali v 171 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 525 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 32-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, nezakonitega lova, zatajitve, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, iskanja pogrešanih oseb, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče na avtocesti pod vplivom alkohola

12. 1. okoli 15.30 so bili policisti obveščeni o prometni nesreči pri avtocestnem postajališču Dul v smeri proti Ljubljani, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila trčil v varovalno ograjo in zapeljal s ceste. Voznik je po nesreči zapustil vozilo. Policisti so zbrali obvestila, opravili ogled in izsledili pobeglega 35-letnega voznika, ki se v nesreči ni poškodoval. Ugotovili so, da je vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,53 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog v višini 1.520 evrov. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se vozniku motornega vozila izreče tudi 16 kazenskih točk.

Kršitelju zasegli avtomobil

Policisti PP Krško so 12. 1. okoli 14.30 na območju Trške Gore zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Volvo R60. Med postopkom so ugotovili, da 19-letni kršitelj vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Voznik pod vplivom alkohola

Policisti PP Krško so 14. 1. okoli 19. ure v Krškem kontrolirali voznika osebnega avtomobila Renault clio in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 28-letnemu kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,71 miligramov alkohola, so odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. O kršitvi bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Osumljencu nasilja v družini prepovedali približevanje

Policisti PP Novo mesto so 13. 1. posredovali zaradi nasilja v družini v okolici Novega mesta, kjer se je pijan kršitelj 38-letni kršitelj nedostojno vedel do svoje mame, kričal in jo žalil. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaščitili so žrtev in osumljencu nasilja v družini izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. 38-letnega nasilneža bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Vlomi in tatvine

V Črešnjicah je med 10. 1. in 12. 1. nekdo s strehe počitniške hiše odtujil bakrene odtočne cevi in s tavino povzročil za okoli 1.000 evrov škode.


Na Šegovi ulici v Novem mestu je 12. 1. zvečer nekdo poskušal skozi vrata vlomiti v stanovanjsko hišo. V objekt mu ni uspelo priti, povzročil je le premoženjsko škodo na vratih hiše.

V naselju Hrvaški Brod na območju PP Šentjernej je v noči na 13. 1. neznanec vlomil v gospodarski objekt in iz zamrzovalne skrinje odtujil meso.

Na Ulici Slavka Gruma v Novem mestu je med 11. 1. in 13. 1. nekdo iz kolesarnice v stanovanjskem bloku odtujil gorsko kolo znamke Elan bele barve.

V noči na 14. 1. je v Metliki neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil zlat nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.900 evrov škode.

V okolici Metlike je med 7. 1. in 14. 1. nekdo vlomil v brunarico in odtujil električni agregat in štiri hranilnike za električno energijo. Lastnika je oškodoval za več kot 2.000 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

V kombiju tihotapil 20 tujcev

Policisti so 12. 1. na območju Metlike prijeli 23-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je v kombiju Mercedes vito bosanskih registrskih oznak prevažal 12 državljanov Turčije, šest državljanov Sirije in dva državljana Iraka. Osumljencu kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo so ga privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Turčije, Sirije in Iraka so izrazili namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 12. 1. in 15. 1. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Brezje pri Veliki Dolini, Nova vas pri Mokricah, Jereslavec, Velika Dolina) izsledili in prijeli 104 državljane Sirije, 22 državljanov Afganistana, 14 državljanov Maroka, šest državljanov Palestine, šest državljanov Pakistana, pet državljanov Nepala, dva državljana Turčije, dva državljana Konga, državljana Bangladeša, državljana Somalije in državljana Indije in na območju PP Metlika (Drašiči) šest državljanov Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Požar

12. 1. okoli 18.30 so bili policisti obveščeni o požaru stanovanjske hiše v Zabukovju nad Sevnico. Požar, ki je zajel ostrešje in mansardo stanovanjske hiše, so gasilci omejili in pogasili. Poškodovan ni bil nihče, nastala pa je večja premoženjska škoda. Kriminalisti ogledne skupine Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili ogled požarišča in nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem vzroka požara. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.