volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

V kombiju tihotapil 21 tujcev in ogrožal njihova življenja

Piše: R.K.

Čas objave:
08.01.2024 12:28

V soboto dopoldne je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik kombija Ford transit madžarskih registrskih oznak. Policisti so ugotovili, da 39-letni državljan Gruzije v tovornem delu kombija prevaža 17 državljanov Sirije in štiri državljane Kitajske, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Tujci so stali nagneteni v zaprtem tovornem delu vozila, v prostoru brez oken in prezračevanja, dolgem 285 cm, širokem 170 cm in visokem166 cm). V zaprtem prostoru se niso mogli gibati, izpostavljeni so bili nevarnosti za življenje in zdravje.

Državljanu Gruzije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Sirije in državljani Kitajske so v postopku izrazili namero za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev z namenom pridobitve premoženjske koristi zase ali za koga drugega nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, jih po njem prevaža ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let in denarno kaznijo. Če storilec s temi dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali koga izpostavi nevarnosti za življenje ali zdravje ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

Prav tako 6. 1. so policisti na območju Brežic ustavili voznika osebnega avtomobila Nissan note. Med postopkom so ugotovili, da 42-letni državljan Ukrajine v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Državljanu Ukrajine so zasegli avtomobil, ga pridržali in ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Državljani Turčije so izrazili namero za mednarodno zaščito.

Na območju Jesenic na Dolenjskem so v noči na 7. 1. kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf nemških registrskih oznak. Romuna, stara 29 let in 25 let, sta v vozilu prevažala pet državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Državljanoma Romunije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ju privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor. Policijski postopki z državljani Sirije še niso zaključeni.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 5. 1. in 8. 1. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Kapele, Podgračeno, Jereslavec, Mostec, Šentlernart, Jesenice na Dolenjskem, Ribnica) izsledili in prijeli 125 državljanov Sirije, 35 državljanov Afganistana, 14 državljanov Rusije, 14 državljanov Maroka, 13 državljanov Indije, 13 državljanov Turčije, 12 državljanov Bangladeša, šest državljanov Nepala, tri državljane Iraka, dva državljana Tunizije, državljana Šrilanke, državljana Alžirije in državljana Egipta. Na območju PP Metlika (Metlika, Drašiči, Rakovec) so prijeli 23 državljanov Sirije, dva državljana Palestine in državljana Somalije in na območju PP Črnomelj (Dolenjci, Drenovec, Bojanci, Preloka, Žuniči) 17 državljanov Sirije in šest državljanov Maroka. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.