nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Kronika Ljubljana

Tovšakova se je slabo počutila

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.03.2013 17:43

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak se na današnji prvi obravnavi na celjskem okrožnem sodišču zaradi slabega počutja ni zagovarjala.

Dejala je, da bo to storila na kakšni drugi obravnavi. V sredo se je pogajala s tožilcem Stanislavom Pintarjem o priznanju krivde in posledično nižji kazni, vendar pogajanja niso bila uspešna.

Sodnica Ingrid Lešnik je Tovšakovo na obravnavi vprašala, ali je zmožna spremljati sojenje, obdolžena pa je odgovorila: "Ne vem, zelo slabo se počutim. Šele ob 10.30 so me pripeljali iz Maribora, vendar potem nisem prosila za zdravnika. Sem pa bila že večkrat na zdravniškem pregledu". Kljub slabemu počutju pa Tovšakova obravnave ni zapustila.

Tožilec Tovšakovi in Branki Gabriel, ki na predobravnavnem naroku julija lani nista priznali krivde, očita neupravičeno uporabo in prilastitev sredstev iz Vegradove blagajne vzajemne pomoči v znesku okoli 220.000 evrov. Glede priznanja krivde s strani Tovšakove, je Pintar pojasnil, da so na pobudo obrambe imeli na tožilstvu pogajanja, ki pa niso bila uspešna.

Gabrielova pa je na obravnavi povedala, da je bila Tovšakova glavna direktorica v pravem pomenu besede, z Vegradovega računa pa se niti centa ni nakazalo brez njene vednosti. Za Gabrielovo je bila Tovšakova garač in je tudi od drugih zahtevala, da veliko delajo. Dejala je še, da kot direktorica ni imela nobenih pooblastil in je morala za vsako zadevo pridobiti dovoljenje Tovšakove.


Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je pred obravnavo povedal, da zdravstveno stanje Tovšakove, ki je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja, ni v najboljši kondiciji. Po njegovih besedah je izvedensko mnenje pokazalo, da ima Tovšakova težave z zdravjem, kljub temu pa sojenje lahko spremlja.

Obtožnica Tovšakovo in Gabrielovo bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Sojenje se bo nadaljevalo 27. marca.