902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Kronika Novo mesto

Policisti so imeli polne roke dela

Piše: PU NM

Čas objave:
26.12.2017 13:31

Osumljenec umora iz Rumanje vasi bo danes priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Več bo znanega v prihodnjih dneh.

Od petka do torka zjutraj so sicer policisti PU Novo mesto na interventno številko policije 113 sprejeli 909 klicev, od tega je bilo 221 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije. Največ dogodkov je bilo iz področja prometne varnosti in kriminalitete.
Obravnavali so eno prometno nesrečo s hudimi poškodbami, 6 z lahkimi in 38 z materialno škodo. Poleg navedenega so obravnavali še 26 drugih dogodkov, povezanih s prometno varnostjo. Iz področja kriminalitete se je zgodilo 9 vlomov in 10 tatvin.

Kršitve javnega reda in miru
Na številko policije 113 je bilo prejetih 15 kršitev javnega reda in miru na javnem kraju ter 16 v zasebnem prostoru. Policisti so med prazniki dodatno posredovali še za štiri dogodke zaradi prijav o uporabi pirotehničnih izdelkov oziroma streljanj in devetih drugih primerih prijav iz področja javnega reda.

Prometna varnost
V petek zjutraj je v Brezovici s kolesom padel 46-letni kolesar in se lažje poškodoval. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je kolesar padel, ko je zapeljal v jamo na odseku ceste, kjer se izvajajo gradbena dela. Po prvih ugotovitvah naj izvajalec del na cesti ne bi storil vsega potrebnega za preprečite ogrožanja varne uporabe javne ceste, zato bodo zanj uvedli postopek o prekršku. Zakon o cestah za takšen prekršek predvideva denarno kazen 4.000 evrov.

Na cesti Mali Cerovec – Metlika je v petek zjutraj 18-letni voznik osebnega avtomobila, domnevno zaradi neprilagojene hitrosti, izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Prisotnosti alkohola policisti niso ugotovili, reševalci pa so vozniku na kraju oskrbeli lažje poškodbe.

Pri padcu se hudo poškodoval kolesar
V petek zvečer se je na cesti od Miklavža proti Gabrju huje poškodoval 50-letni kolesar. Po prvih ugotovitvah policije je bil v skupini kolesarjev, ko je na poledenelem vozišču izgubil oblast nad kolesom in padel. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v novomeško bolnišnico, kjer so ugotovili, da se je huje poškodoval po glavi in prsnemu košu. Ostal je na zdravljenju, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil o primeru.

Pijani za volanom
V petek proti večeru, nekaj pred 19. uro, je voznica osebnega avtomobila ustavila v Birčni vasi, da bi pomagala vozniku osebnega avtomobila, ki je zapeljal iz ceste in skoraj trčil v hišo. 32-letni voznik pa je takrat sunkovito speljal, trčil v vozilo voznice, ki mu je prišla pomagat in odpeljal iz kraja. Po dobri uri so ga policisti izsledili in mu med drugimi odredili tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,96 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

V petek zvečer je v Stranski vasi 41-letni voznik osebnega vozila zapeljal na drugo stran ceste in trčil v osebni avtomobil, ki je pravilno vozil po drugi strani ceste. Policisti so ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da je k nesreči botrovalo tudi dejstvo, da je 41-letnik napihal 1,26 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Osebni avtomobil, s katerim se je zaletel, pa so mu zasegli, saj je bilo ugotovljeno, da ga je vozil brez ustreznega vozniškega dovoljenja.

Nekaj pred 23. uro je domnevno zaradi izsiljevanja prednosti v brežiškem križišču prometno nesrečo povzročil 27-letni voznik osebnega avtomobila.
Drugi voznik se je pri tem lažje poškodoval, povzročitelj pa napihal 0,51 mg/l alkohola v izdihanem zraku.



V soboto zvečer je 50-letni voznik v Slovenski vasi, domnevno zaradi vožnje preblizu desnega roba, trčil v parkirano vozilo. Policisti so opravili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,87 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Pijan vozil v napačno smer po avtocesti
V petek zvečer, nekaj pred 23. uro je pri Trebnjem na avtocesto zapeljal 49-letni voznik osebnega avtomobila iz Trebnjega in začel voziti v napačno smer proti Ljubljani. Po približno 500 metrih je vanj trčil voznik osebnega avtomobila iz Makedonije, ki je z družino potoval proti Obrežju. Oba voznika sta se v trku poškodovala, v bolnišnico pa so odpeljali tudi sopotnike iz makedonskega vozila (voznikova žena z dvema mladoletnima otrokoma), ki pa niso bili poškodovani. Odrejeni preizkus alkoholiziranosti je pri povzročitelju pokazal 0,83 mg/l alkohol v izdihanem zraku. Vozniško dovoljenje so mu zasegli, prav tako osebni avtomobil. Zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu pa ga bodo še kazensko ovadili. V bližini se je nato zgodila še ena prometna nesreča, a le z materialno škodo. Zaradi ogleda, ugotavljanja okoliščin prometne nesreče in odstranjevanja posledic obeh nesreč je bila avtocesta zaprta tri ure (kar je vplivalo tudi na čakalne dobe na mejnem prehodu Obrežje v noči iz petka na soboto).

Vlomi in tatvine
V petek zjutraj so policisti in kriminalistični tehnik opravili ogled vloma v stanovanjsko hišo na Malkovcu. Po prvih ugotovitvah naj bi neznanci prejšnje popoldne oziroma večer, nekje med 16. in 21. uro vlomili v hišo in naredili za okoli tisoč evrov škode, a so stanovalci vlom opazili šele zjutraj.
V petek zvečer so neznanci vlomili v stanovanjsko hišo v Šentjerneju. Okoli pol devete zvečer so domači zaslišali nek ropot in na delu zalotili storilce, ki so z lestvijo splezali na balkon in od tam vlomili v hišo. Ko so bili opaženi so pobegnili, preden so uspeli kaj odnesti.

V soboto med 11.30 in 19.00 uro so neznanci izkoristili kratkotrajno odsotnost lastnikov in vlomili v vikend v Vinjem Vrhu. Odnesli se nekaj denarja in vrednejših predmetov in skupaj povzročili za nekaj tisoč evrov škode.

V ponedeljek zjutraj so policiste klicali v Sevno, ker so domači ugotovili, da je bil ropot prejšnjega večera povezan s poskusom vloma. Okoli osme ure zvečer so namreč pred vrati slišali nek ropot a so se domnevni storilci očitno ušteli, saj niso pričakovali, da bo kdo doma. Policisti so nato z ogledom ugotovili, da so naredili za okoli 500 evrov škode na vhodnih vratih.

V noči iz nedelje na ponedeljek so vlomili v stanovanjsko hišo na Trški Gori (Novo mesto). Neznanci so pregledali prostore in odnesli televizor.
Skupaj so lastnikov povzročili za okoli 3.000 evrov škode. Podobno se je zgodilo tudi v Drganjih selih, kjer pa storilci niso odnesli ničesar a vseeno naredili za okoli 300 evrov škode.

Požari
V nedeljo popoldne je v Mini Peči je zagorela smrekica, pod katero so bile prižgane svečke na adventnem venčku. Požar se je iz smrekice iz umetne mase razširil na celotno kuhinjo, tako da so morali posredovati gasilci, ki so požar pogasili. Skupaj je ogenj povzročil za nekaj tisoč evrov škode. Na kraju so tudi reševalci, ki so pomagali 80-letniku zaradi vdihovanja dima.

Proti večeru je zagorelo v gospodarskem poslopju v Velikem Orehku. Ogenj, ki so ga omejili in pogasili gasilci, je po prvih ugotovitvah povzročil za okoli 30.000 evrov škode. Komisija sektorja kriminalistične policije je opravila ogled kraja in izključila možnost samovžiga ali napake na električni napeljavi. Preiskava primera še poteka. Se je pa v ponedeljek popoldne na pogorišču huje poškodoval 31-letnik. Po prvih ugotovitvah mu je pri sanaciji strehe spodrsnilo na tramu in je padel , pri tem pa si poškodoval glavo in zlomil zapestje, tako da so ga odpeljali v bolnišnico.