sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Kronika Novo mesto

Novomeški policisti s forenziki preiskovali vlome

Piše: PU NM

Čas objave:
30.01.2018 07:22

V petek dopoldne so policisti opravili oglede vlomov v vikende v Grč Vrhu. Tam so storilci v zadnjih dneh vlomili v osem objektov

Policisti na interventni številki policije 113 so med vikendom sprejeli 525 klicev, od tega je bilo 137 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije. Največ dogodkov je bilo iz področja prometne varnosti, ki ji sledi področje kriminalitete. 

PROMETNE NESREČE

Policisti so obravnavali enaindvajset prometnih nesreč z materialno škodo, pet nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in še šest drugih kršitev cestnoprometnih predpisov. Zaradi večkratnih kršitev cestnoprometnih pravil so zasegli pet vozil.

V soboto zvečer so policisti iz Dolenjskih Toplic med Rumanjo vasjo in Gradiščem obravnavali prometno nesrečo v kateri so štirje udeleženi naknadno iskali zdravniško pomoč. Po prvih ugotovitvah policistov je 25 –letni voznik (domnevno zaradi neprilagojene hitrosti) izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Voznik in trije mladi sopotniki so se pri tem lažje poškodovali. Policisti so vozniku odredili preizkus alkoholiziranosti, ki pa ni pokazal prisotnosti alkohola.

V nedeljo popoldne so prometni policisti obravnavali prometno nesrečo v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah naj bi 55-letna voznica zaradi vožnje po levi strani ceste trčila v vozilo 19-letnega voznika. Voznica je zaradi bolečin nato sama poiskala zdravniško pomoč, še prej pa opravila preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,42 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

VLOMI IN TATVINE 

V petek dopoldne so policisti opravili oglede vlomov v vikende v Grč Vrhu. Tam so storilci v zadnjih dneh vlomili v osem objektov (vikendov in pomožnih prostorov). Po prvih ugotovitvah ogleda iz šestih vikendov niso nič odnesli, so pa z nasilnim vstopom naredili škodo na objektih. V enem primeru oškodovanec pogreša klavirsko harmoniko Hohner, vredno okoli dvesto evrov, v drugem pa so storilci odnesli motorno žago, kotno brusilko in sekiro ter po prvih ocenah naredili za približno tristo evrov škode.

Novomeški policisti so v petek zvečer opravili ogled vloma v stanovanjsko hišo na Brezovici pri Šmarjeških Toplicah. Tam so pozno popoldne oziroma zvečer, nekje med 19. in 22. uro, neznanci na silo vstopili v stanovanjsko hišo, pregledali prostore ter odnesli nekaj denarja, zlatnine in odpeljali še motokultivator. Skupaj so lastnikom naredili za okoli šest tisoč evrov škode.

Podoben primer so skoraj sočasno obravnavali tudi krški policisti v Brestanici. Tam so neznanci izkoristili odsotnost lastnikov, vlomili v hišo in odnesli okoli tisoč evrov denarja, ki so ga našli.

V nedeljo so policisti na območju Gorenjega Karteljevaga obravnavali sedem vlomov v vikende oziroma počitniške hiše. Po prvih ugotovitvah ogleda v šestih primerih niso nič odnesli a naredili škodo zaradi nasilnega vstopa.

V enem primeru pa so oškodovancu odnesli dve diatonični harmoniki ter razbili televizijo in računalniški ekran. Skupaj so mu naredili za okoli tri tisoč evrov škode.

Pri ogledih krajev vlomov so strokovno pomoč nudili forenzični strokovnjaki Sektorja kriminalistične policije novomeške policijske uprave.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Pri varovanju zelene meje na območju Bele krajine so črnomaljski policisti v soboto dopoldne prijeli šest državljanov Pakistana in enega Afganistanca, za katere so ugotovili, da so državno mejo prestopili ilegalno oziroma izven mejnega prehoda. Na možen ilegalne prestop državne meje in sumljivih osebah so policiste opozorili domačini. V hitri in koordinirani akciji več policijskih patrulj so bile vse osebe, ki so ilegalno prestopile mejo tudi prijete. V sodelovanju s hrvaškimi policisti na drugi strani meje in uporabo policijskega helikopterja pa so prestop državnem meje izven mejnega prehoda preprečili še nekaj osebam, ki so jih prijeli hrvaški policisti na svoji strani državne meje.

V nedeljo zjutraj so domačini obvestili policiste o pojavu skupine sumljivih oseb. Policisti so prijeli osem državljanov Alžirije in enega državljana Kosova. Vsi prijeti so zaprosili za mednarodno zaščito, zato se bo postopek z njimi nadaljeval v azilnem domu.

POŠKODBE PRI DELU V GOZDU

V soboto dopoldne se je pri cepljenju drv hudo poškodoval 87-letnik iz okolice Trebnjega. S cepilcem na sveder, priklopljenim na kmetijski traktor, je cepil metrska drva. Po prvih ugotovitvah ogleda zaradi čvrste grče leseno metrsko poleno oziroma panj ni potegnilo na sveder in naslonilo na varovalno roko, temveč ga je na svedru zavrtelo. 87-letnika je pri tem udarilo in odbilo stran od cepilca. Pri padcu si je hudo poškodoval glavo.

Prvo pomoč so mu nudili trebanjski reševalci,nato pa so ga odpeljali v splošno bolnišnico Novo mesto, kjer je ostal na zdravljenju.

Zgodaj popoldne so se Trebanjski policisti in reševalci ukvarjali še z eno poškodbo v gozdu. Na Čatežu je 51-letnika med spravilom lesa s traktorsko vitlo veja debla, ki se je najprej zataknila ob panj, nato pa sprostila, udarila po nogi in mu jo stisnila ob drug hlod. Prvo pomoč so kraju so nudili trebanjski reševalci in gasilci, poškodovanega pa so po oskrbi odpeljali v novomeško bolnišnico.