palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Kronika Novo mesto

Namerno trčil v opori zid, kjer sta sedela 19-letnika

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2017 14:20

Policisti so obravnavali nenavaden dogodek, ko je 20-letni voznik z osebnim vozilom namenoma zapeljal v oporni zid, na katerem sta sedela 19-letna fanta.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 60 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 242 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je lažje poškodoval voznik osebnega avtomobila in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.

V Metliki in v Novem mestu so zasegli vozila dvema kršiteljema cestnoprometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 11-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požara in sprožitve signalno varnostne naprave.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Novomeški policisti so danes ponoči opravljali kontrolo prometa na območju Novega mesta in v Regrči vasi ustavili 27-letnega voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je bilo zaradi hujših kršitev cestno prometnih predpisov že odvzeto. Voznik je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohola.  Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Osumljenec namenoma povzročil nesrečo

Nekaj pred 10. uro so bili policisti obvečeni o nesreči v Novem mestu. Opravili so ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je 20-letni voznik osebnega avtomobila namenoma zapeljal preko pločnika in trčil v betonski oporni zid, na katerem sta sedela 19-letna moška, s katerima naj bi bil v sporu. Oba 19-letnika sta se lažje poškodovala. Policisti še preiskujejo okoliščine kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Po zaključeni preiskavi bodo 20-letnega osumljenca ovadili na pristojno tožilstvo.

Kriminaliteta
V Trebnjem je med 18. 9. in 19. 9. nekdo iz skladiščnega prostora prodajalne odtujil visokotlačni čistilec. Škode je za 2100 evrov.

Številne nepravilnosti pri varovanju javne prireditve

Minuli  konec tedna so policisti Policijske postaje Novo mesto in predstavnik Inšpektorata RS za notranje zadeve opravili nadzor nad izvajanjem varovanja na večji javni prireditvi na območju Novega mesta, kjer je bilo prisotnih tudi veliko število mladih. Inšpektor je ugotovil številna neskladja med dejanskim stanjem in izdano odločbo upravne enote, v kateri so določene obveznosti glede varovanja prireditve.

V času trajanja prireditve je bilo ugotovljeno, da je namesto desetih prisotnih le šest varnostnikov. Varovanje je izvajala oseba, ki za to delo ni usposobljena (t.i. črni varnostnik), štirje varnostniki pa niso bili zaposleni pri podjetju, ki je v skladu z izdano odločbo opravljalo naloge varovanja. Varnostnik, ki je na dovoljenju določen kot vodja prireditve, je na prireditev prispel v času, ko je prireditev že nekaj časa potekala in ni bil seznanjen s svojimi dolžnostmi - ni vedel, da je vodja varovanja.

Po posredovanju inšpektorja so kasneje na prireditev prišli še manjkajoči štirje varnostniki. Ob naknadnem preverjanju je bilo ugotovljeno, da štirje med njimi niso zaposleni pri imetniku licence, dva varnostnika nista bila usposobljena za varovanje javnih prireditev, eden pa ne poseduje licence varnostnika. Pogoje za izvajanje varovanja so tako izpolnjevali le trije varnostniki.

Inšpektorat RS za notranje zadeve bo na podlagi ugotovitev v postopku inšpekcijskega nadzora zoper podjetje, imenika licence, uvedel postopek o prekršku zaradi kršitev določil Zakona o zasebnem varovanju. Določila zakona za omenjene kršitve določajo globo za pravno osebo v znesku od 4000 do 12.000 evrov za vsak ugotovljen prekršek posebej, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 600 do 1200 evrov, prav tako za vsak prekršek posebej.

Pravni osebi bo z upravno odločbo prepovedano varovanje z osebami, ki ne izpolnjujejo pogojev za izvajanje nalog zasebnega varovanja. Zaradi kršitev bodo uvedli tudi postopke zoper sedem varnostnikov in sicer zaradi kršitev 3. člena Zakona o zasebnem varovanju, za katerega je predpisana globa med 400 in 600 evrov in kršitev 11. člena. Globa za to kršitev znaša med 200 in 400 evrov. Inšpektorat RS za notranje zadeve bo o ugotovljenih primerih dela na črno obvestil tudi Finančno upravo RS in Tržni inšpektorat RS.

Policisti Policijske uprave Novo mesto bodo v sodelovanju z Inšpektoratom RS za notranje zadeve tudi v prihodnjih mesecih izvajali nadzore s področja varovanja javnih prireditev. Organizatorje in izvajalce varovanja pozivamo k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju obveznosti iz odločbe, ki jo izda pristojna upravna enota in upoštevanja določil Zakona o zasebnem varovanju. Poudariti je potrebno, da so posledice zaradi nepravilnega posredovanja ali nepravilnih odločitev oseb, ki za varovanje javnih prireditev niso ustrezno usposobljene, ob morebitnih večjih kršitvah ali drugih nepredvidljivih dogodkih na javnih prireditvah lahko tudi usodne.