palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Kronika Kranj/Brnik

Helikopter v petek in soboto sedemkrat poletel na pomoč v gore

Piše: STA

Čas objave:
11.07.2021 12:31

Policijski helikopter je v petek in soboto sedemkrat poletel na pomoč v gore, so sporočili iz Policijske uprave Kranj, kjer opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, k hitrejši utrujenosti planincev svoje prispeva tudi vročina. Ponudnike turističnih nastanitev policija prosi, da tujce seznanijo z razmerami v gorah.

V petek je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju, na Mangartu pa so reševalci pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodovana prepeljali z gore.

V soboto je helikopter na pomoč poletel trikrat. Zjutraj se je na Storžiču zaradi odloma kamenja poškodovala planinka. Sredi popoldneva se je druga planinka pri sestopu s Špika spotaknila na kamenju in padla ter se poškodovala. V tretjem reševanju je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki, ki ju je helikopter nepoškodovani prepeljal v dolino.

Markacija na skali
Markacija na skali
Pixabay

Policisti opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, svoje k zahtevnim razmeram prispeva vročina v teh dneh in posledično hitrejša utrujenost planincev. Letos je bilo tudi že več primerov odlomov skal in nesreč zaradi tega ter reševanj zaradi nepoznavanja poti in neustrezne opreme. Policisti pozivajo k načrtovanju ture in veliki previdnosti.

Ponudnike turističnih nastanitev pa prosijo, da tujce seznanijo z razmerami v gorah in jih napotijo k usposobljenim in registriranim gorskim vodnikom.