Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Kronika Novo mesto

FOTO: So vas ogoljufali?

Piše: PU NM

Čas objave:
21.03.2018 16:41

Novomeški kriminalisti in policisti so med hišno preiskavo pri 43-letnem osumljencu v okolici Novega mesta zasegli 50 ploščic iz kovine rumene barve, le po videzu podobne naložbenim zlatim ploščicam.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 31 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 130 klicev. Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi treh kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe.

Poziv morebitnim žrtvam goljufov
Novomeški kriminalisti in policisti so pridobili odredbo sodišča in opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 43-letnega osumljenca v okolici Novega mesta. Med hišno preiskavo so našli in zasegli 50 ploščic iz kovine rumene barve, le po videzu podobne naložbenim zlatim ploščicam. Policisti sumijo, da gre za predmete, ki jih storilci uporabljajo pri izvrševanju goljufij, ki so se pojavljale na našem območju in o katerih smo javnost obvestili v mesecu februarju. Pozivamo vse, ki so podobne ploščice kupili od neznanih oseb in po nizki ceni, da preverijo pristnost zlata.
Če ugotovijo, da ne gre za pravo zlato in so bili žrtev goljufov, pa naj to takoj sporočijo policistom.

Na Policijski upravi Novo mesto so v zadnjem obdobju prejeli več prijav opeharjenih oškodovancev, ki so v želji po hitrem zaslužku nasedli prevarantom. V večini primerov so njihove izpovedi podobne. Neznanci naj bi jih prepričali, da lahko na lahek način zaslužijo večjo vsoto denarja.


V zameno za izposojo gotovine, s katero naj bi "oprali umazan denar"
iz Italije, naj bi dobili vrnjen denar z visokimi obrestmi. Ko so oškodovanci izročili manjše zneske, so dejansko prejeli vložen denar z visokimi obrestmi in se na ta način prepričal v "resnost" posla. Ob izročilu večje količine denarja pa denarja niso dobili povrnjenega, prav tako ne obresti.


Izgovor storilcev je bil, da so njihovega glavnega pajdaša prijeli policisti, da denarja ni več, saj je bil ob begu pred policijo odvržen in podobno. Storilci so oškodvance celo pozivali, naj o tem ne obveščajo policistov, saj naj bi v tem primeru policija kazensko preganjala tudi njih.

Na podoben način gre tudi pri goljufijah pri prodaji zlata, ki naj bi izviral iz "sumljivih poslov". Storilci so oškodovancem za nizko ceno prodali manjšo količino pravega zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kvaliteto zlata preverili v zlatarnah, kjer so jim pristnost potrdili in odkupili zlato po tržni ceni, ki je bila v tem primeru precej višja od nabavne. Oškodovance zaslužek običajno prepriča v nabavo večje količine zlata, vendar jim storilci ob izročilu večje količine denarja v zameno izročijo barvno kovino, ki je le na videz podobna zlatu. Oškodovanci so prepričani v pristnost izdelkov in jih hranijo doma, zato šele v primeru, da želijo to "zlato" prodati, izvejo da so bili ogoljufani.

KRIMINALITETA
Vlomi

Med 17. in 20. uro je v kraju Črnc na območju Brežic nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in denar in lastnika oškodoval za 4000 evrov.

V kraju Orešje je med 15. in 20. uro neznanec skozi vrata terase vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli
1000 evrov škode.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Poskus izmika mejni kontroli

Na Mejni prehod za mednaodni cestni promet Obrežje je v noči na 21. 3., na vstop v Slovenijo, pripeljal voznik otvornega vozila iz Srbije.

Policisti  so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega dela vozila, kjer so s pomočjo detektorja srčnega utripa in CO2 testerja zaznali prisotnost oseb.
V tovornem delu so našli skritih šest državljanov Pakistana in dva državljana Afganistana, ki so se skušali izogniti mejni kontroli.

Zaradi slabega zdravstvenega stanja enega izmed tujcev, so na mejni prehod poklicali reševalce, ki so moškega oskrbeli. Po zaključenem postopku so vse tujce predali hrvaškim varnostnim organom.