Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Kronika Novo mesto

FOTO: Hujših kršitev policisti niso ugotovili

Piše: PU NM

Čas objave:
15.12.2017 13:41

Danes so policisti v sodelovanju z občinskimi redarji Mestne občine Novo mesto preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni pa so bili tudi na kršitve, ki se nanašajo na uporabo varnostnega pasu in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 52 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 197 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 16-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Dvema osumljencema nasilja v družini so izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvam. Posredovali so zaradi nesreče pri delu.

PROMETNA VARNOST

Prometna nesreča v Brežicah

Nekaj po 14. uri so bili policisti obveščeni o prometni nesreči v Brežicah.
Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 28-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neupoštevanja pravila srečanja trčil v avtomobil 32-letne voznice. Oba udeleženca so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer so jima oskrbeli lažje poškodbe. Povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Novomeški policisti so v noči na 15. 12., na cesti med Novim mesto in Mirno Pečjo, ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 20-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.
Med 11. in 24. decembrom policisti po vsej Sloveniji preverjajo psihofizično stanje voznikov motornih vozil. Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog. Danes so policisti v sodelovanju z občinskimi redarji Mestne občine Novo mesto preverjali psihofizično stanje voznikov, pozorni pa so bili tudi na kršitve, ki se nanašajo na uporabo varnostnega pasu in uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Hujših kršitev v dopoldanskih urah niso zaznali.
Voznike so opozarjali na posledice vožnje pod vplivom alkohola in jim delili letake z naslovom "Premisli. Alkohol ubija".
Na območju Policijske uprave Novo mesto so alkoholizirani vozniki v lanskem letu povzročili 167 prometnih nesreč, kar je 43 več, kot leto pred tem. V teh nesrečah je umrlo šest ljudi, 16 se jih je hudo poškodovalo, 48 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. 118 voznikov, ki so povzročili nesreče, je imelo organizmu več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,48 g/kg. Letos so pijani vozniki povzročili že 136 prometnih nesreč, 92 povzročiteljev je imelo več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.


KRIMINALITETA

Vlom

Med 12. 12. in 14. 12. je v kraju Golušnik nekdo skozi okno vlomil v zidanico in odtujil večjo količino vina. Lastnika je oškodoval za 2300 evrov.
V Martinji vasi je popoldne neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar. Lastnika je oškodoval za 800 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskus izmika mejni kontroli
V jutranjih urah je na mejni prehod Obrežje pripeljal v oznik tovornega vozila iz Makedonije. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila. V tovornem delu so našli štiri državljane Irana, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli in nedovoljeno vstopiti v Slovenijo. Tujce so predali hrvaškim varnostnim organom.

OSTALE ZADEVE

Nesreča pri delu

Sevniški policisti so bili okoli 15.30 obveščeni o nesreči pri delu v gozdu v okolici Boštanja. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da se je nesreča zgodila pri spravilu lesa v gozdu, ko je veja padla na delavca in ga poškodovala. Hudo poškodovanega delavca iz Bosne in Heercegovine so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti okoliščine nesreče še preiskujejo in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.