oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Kronika Novo mesto

Dvanajst travniških požarov, od ponedeljka velika požarna ogroženost

Piše: RK/SPIN/STA

Čas objave:
13.03.2022 11:53

Včeraj so imeli gasilci v naši regiji veliko dela s travniškimi požari. Od jutri bo razglašena tudi velika požarna ogroženost.

Republiška uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani SPIN poroča o kar dvanajstih travniških požarih.

ČRNOMELJ

Ob 16.26 je v naselju Ogulin, občina Črnomelj, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Vinica so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

METLIKA

Ob 14.16 je bližini naselja Trnovec, občina Metlika, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Metlika in Lokvica so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

ŠENTJERNEJ

Ob 14.52 je bližini naselja Dolenja Stara vas, občina Šentjernej, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Šentjernej in Dolenja Stara vas so pogasili kup gorečega odpadnega vejevja.

MOKRONOG-TREBELNO

Ob 17.18 je v naselju Hrastovica, občina Mokronog-Trebelno, ob cesti gorela suha trava. Gasilci PGD Mokronog so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

ŠMARJEŠKE TOPLICE

Ob 12.46 je v bližini naselja Žaloviče, občina Šmarješke Toplice, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Šmarjeta so pogasili požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov.

ŽUŽEMBERK

Ob 13.30 je v bližini naselja Vrhovo pri Žužemberku, občina Žužemberk, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Žužemberk in Križi so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

KOČEVJE

Ob 18.24 je na Trati v Kočevju gorela trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 15.47 je na Ljubljanski cesti v Kočevju, znotraj industrijskega objekta LIK, gorela trava. Požar, ki je zajel okoli 100 kvadratnih metrov trave, so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 15.29 so na Ljubljanski cesti v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar trave in podrasti na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 6.33 je v naselju Trata ob Rudniškem jezeru v Kočevju gorela suha travnata površina. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini 300 kvadratnih metrov.

Ob 9.30 so na sipinah ob rudniškem jezeru v Kočevju gasilci PGD Šalka vas pogasili 8 mravljišč in dve drevesi, v katerih je še tlelo po nedavnem požaru

Ob 11.59 je v naselju Podlesje, občina Kočevje, zagorel pašnik na površini okoli 9 hektarjev. Ogenj se je širil naprej v gozd. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje, Kočevska reka Morava in Šalka vas.

S ponedeljkom po vsej državi razglašena velika požarna ogroženost
Uprava za zaščito in reševanje s ponedeljkom po vsej državi - izjema so območja s snežno odejo - razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Od ponedeljka je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Natančneje je s ponedeljkom v naravnem okolju prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, še piše v sporočilu uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi suhe zime prihaja po vsej državi do številnih manjših požarov trave, grmičevja in podrasti v gozdu. V Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi je medtem v soboto popoldne v gozdu na težko dostopnem terenu zagorelo v večjem obsegu. Gasilci gasijo in omejujejo širjenje požara, ki se širi na območje trboveljske občine. Gasilci so intervencijo ob mraku prekinili in jo danes zjutraj nadaljujejo, pri tem jim po poročanju portala Zasavske onlajn novice že pomaga tudi helikopter Slovenske vojske.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati niti v naslednjem tednu, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala.