franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

"Bel kombi" ni vedno razlog za strah

Piše: R.K.

Čas objave:
21.03.2023 13:35

Na družabnem omrežju Facebook se pogosto pojavljajo zapisi, da okoli šol krožijo kombiji, iz katerih moški nagovarjajo otroke. Zadnji takšen zapis se je pojavil včeraj, ko je uporabnica Facebooka zapisala, da naj bi na območju OŠ Grm moški v kombi vabil 5-letnico, neznani moški pa naj bi tudi opazovali okolico. Preverili smo na PU Novo mesto, kjer so nam povedali, da do tega trenutka niso bili obveščeni o takšnem ali podobnem dogodku.

"Tako kot vedno, pa so policisti tudi ob zaznavi zapisa na družbenih omrežjih pričeli s preverjanjem in ugotavljanjem vseh okoliščin. Na podlagi ugotovitev bodo ustrezno ukrepali," je zapisala tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik v odgovoru.

Dodala je, da so v preteklosti zaznali že več posameznih zapisov, ki so se nanašali na tako imenovane domnevne poskuse ugrabitev in ogovarjanja otrok. Do sedaj se v nobenem primeru ni izkazalo, da bi šlo za sum kaznivega dejanja. V posameznih primerih so policisti celo ugotovili, da so se otroci ob srečanju z »belim kombijem« zaradi predhodnih opozoril v šolah in doma prestrašili in zbežali, ne da bi jih k temu spodbudilo kakršnokoli ravnanje voznika ali potnikov v vozilu. Prav tako samo ogovarjanje otrok nujno še ne pomeni prekrška ali kaznivega dejanje.

V nekaterih primerih so policisti ugotovili, da se je dejansko vozilo nahajalo na nekem kraju in z nadaljnjim zbiranjem obvestil ugotovili, da nima nobene povezave z otroci – šlo je npr. za dostavno vozilo, za obrtnike, ki so izvajali dela, stanovalce ipd. in otroci niso bili ogroženi. Širjenje informacij s pomočjo družabnih omrežij in medijev, še preden policisti preverijo okoliščine, pa lahko povzroča nepotrebno paniko. Predvsem je pomembno, da je policija takoj obveščana in da stečejo postopki za zaščito otrok, ne glede na to ali se kasneje izkaže, da je do dogodka prišlo ali ne.

"Policisti bodo tudi v tem primeru preverili vse okoliščine, poskušali ugotoviti identiteto vpletenih oseb, predvsem pa ugotoviti namen oziroma motiv ogovarjanja otrok in ali je do ogrožanja otrok prišlo," je sporočila Alenka Drenik.

Pomembno je osveščati otroke o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo in kam se lahko zatečejo v nevarni situaciji. Prav tako je pomembno dejstvo, da vsak stik in komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Potrebno jih je podučiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe še kako mamljive.