sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Kronika Novo mesto

AVDIO: PU NM - letos spet več žrtev prometnih nesreč

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.12.2016 15:35

Tako kot drugod po državi, je tudi na območju Policijske uprave Novo mesto najpogostejši vzrok nesreč s smrtnim izidom še vedno neprilagojena hitrost, zaskrbljujoča pa je tudi stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev.

Celotno letošnje leto je zaznamovala tragična prometna statistika. Slovenske ceste so do sredine decembra zahtevale več kot 120 življenj oziroma šest več kot v enakem lanskem obdobju. Na agenciji za varnost prometa ugotavljajo, da je bilo najhuje v prvi polovici leta, ko je po vsej državi v prometnih nesrečah umrlo kar 24 ljudi več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so se razmere v jesenskih mesecih nekoliko umirile.

Najbolj krvav mesec je bil januar, ko je umrlo kar 13 udeležencev, med njimi 6 pešcev. Med pešci je bilo v Sloveniji kar za tretjino več žrtev v prometu kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Tako kot drugod po državi, je tudi na območju Policijske uprave Novo mesto najpogostejši vzrok nesreč s smrtnim izidom še vedno neprilagojena hitrost, zaskrbljujoča pa je tudi stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev, je povedal vodja Oddelka za cestni promet Željko Zrilič.


Letos je na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo kar 15 ljudi, kar je šest več kot v letu 2015. V večini primerov je bil vzrok prometnih nesreč neprilagojena hitrost, kar sedem povzročiteljev pa je vozilo pod vplivom alkohola. Zelo visoka je bila tudi povprečna stopnja alkoholiziranosti, znašala je 1,3 promile.

V zadnjih dneh decembra so policisti na našem območju že obravnavali tri prometne nesreče, v katerih so se trije ljudje hudo poškodovali in devet prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami udeležencev. Glede na to, da so vozne razmere v teh dneh zahtevne, saj so ceste mokre in spolzke, policisti opozarjajo vse udeležence na previdnost. Vozniki naj hitrost vožnje prilagodijo omejitvah in razmeram na cesti in naj nikar ne vozijo pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi.

Vodja Oddelka za cestni promet na PU NM, Željko Zrilič