evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Dolenjska reka Krka je v dobrem stanju

Piše: R.K.

Čas objave:
06.05.2024 12:39

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Dolenjska reka Krka je v dobrem stanju; Obnova gradu Turjak se bliža

SVET NA KRKI

V izraelskih napadih na Rafo na skrajnem jugu Gaze je bilo v nedeljo ubitih najmanj 22 ljudi, o žrtvah poročajo tudi iz osrednjega dela palestinske enklave. Izraelska vojska je isti dan napadla tudi več delov Libanona in nadaljevala z racijami na zasedenem Zahodnem bregu.

V ukrajinskem napadu z brezpilotnimi letalniki v ruski regiji Belgorod je bilo ubitih šest ljudi, še 35 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. O novih ruskih napadih z droni poroča tudi Ukrajina, ki pa informacij o morebitnih žrtvah ali škodi za zdaj še ni podala.

KRKA DOMA

Najdaljša dolenjska reka Krka ohranja dobro ekološko stanje skozi večji del svojega toka, od povirja v Suhi Krajini do izliva v Savo pri Brežicah. Po opravljenih analizah je reka primerna tudi za kopanje. Čeprav se v spodnjem toku pojavljajo nekatera kemijska onesnaženja, predvsem zaradi človeških posegov, je večina Krke še vedno v dobrem stanju, pojasnjujejo na Arsu. Arso, skupaj z Agencijo RS za okolje, poroča, da je kemijsko stanje Krke do leta 2022 ostalo dobro, vendar je od takrat v spodnjem toku opazno nekoliko slabše zaradi presežene mejne vrednosti določenih snovi. Posegi, kot so odvzemi vode, jezovi in protipoplavne ureditve, predstavljajo glavno grožnjo reki. Po mnenju izvršnega in strokovnega direktorja Dolenjskega ekološkega zavoda DEZ Novo mesto, Jožeta Povšiča, se ekološko stanje Krke izboljšuje, kar pripisuje manj onesnaženim pritokom. Kljub temu pa še vedno opozarja na dejavnike, kot je vožnja različnih materialov ob reki ter neustrezna kanalizacija v nekaterih naseljih in vaseh.

Ministrstvo za kulturo je objavilo naročilo za obsežno obnovo gradu Turjak in njegovega okoliškega parka, skupaj s pristavami. V sklopu obnove grajskega kompleksa ministrstvo načrtuje rekonstrukcijo severnega trakta gradu, pa tudi palacija obrambnega stolpa oz. bastije. Prav tako je predvidena rekonstrukcija in prizidava lovskega doma. Poleg tega bo del obnove vključeval rušenje pokritega prireditvenega prostora, statično sanacijo ruševine konjušnice ter novogradnjo shrambe za rekvizite znotraj zidov konjušnice. Načrtujejo tudi manjše rekonstrukcije notranjega grajskega dvorišča in celotnega grajskega parka, vključno z ureditvijo poti, zaščitnimi ograjami, zazelenitvijo in zasaditvijo. Ocenjena vrednost obnove je približno 7.453.085 evrov brez DDV. Grad v občini Velike Lašče je bil prvič omenjen leta 1220, čeprav naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju. Gradila ga je rodbina Auerspergov. Po delih pa ga obnavljajo že vse od osamosvojitve.

Osrednja informativna oddaja 06.05.2024