evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Dan slovensko-britanskega prijateljstva

Piše: R.K.

Čas objave:
07.05.2024 12:38

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Dan slovensko-britanskega prijateljstva; Novi zvonovi v Račjem selu

SVET NA KRKI

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030. Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, s čimer Izrael sedaj nadzira vse izhodne točke iz Gaze. Po navedbah palestinskih uradnikov je mejni prehod trenutno zaprt, vstop humanitarne pomoči v Gazo pa je ustavljen.

KRKA DOMA

V Gornjem Suhorju pri Vinici so včeraj obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva ob spominski plošči, ki označuje kraj strmoglavljenja bombnika z britansko posadko leta 1945. Slavnostni govor je bil podan s strani obrambnega ministra Marjana Šarca, ki je izpostavil pomembnost spoštovanja suverenosti in načina življenja vsake države. Šarec je s ponosom poudaril pomen dneva slovensko-britanskega prijateljstva, ob tem pa izrazil hvaležnost Veliki Britaniji za ključno vlogo pri obrambi Evrope. O pomenu dogodka pa je nekaj povedal tudi Črnomaljski župan Andrej Kavšek. Poleg domačinov pa se je slovesnosti udeležila tudi veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji, Tiffany Sadler, ki je izpostavila posebnost zgodbe britanskih pilotov ter pomen prijateljstva in zavezništva med Slovenci in Britanci.

Novomeški škof, Andrej Saje, je blagoslovil tri nove zvonove, ki krasijo podružnično cerkev sv. Florjana v Račjem selu v trebanjski občini. Farani so ponosni na ta dosežek, saj so uspeli zamenjati stare zvonove s tremi novimi. Trebanjski župnik, Jože Pibernik, razkriva, da so imeli v cerkvi le še en star, manjši bronast zvon iz leta 1551, ki je bil že počen, ter dva železna zvonova. Slednja sta nadomestila prejšnja dva bronasta, ki so ju med prvo svetovno vojno odvzeli in uporabili za topove. Nove bronaste zvonove so Trebanjci pridobili iz Nemčije, kupili pa so jih od evangelijske cerkve v Essnu, ki se zapira. Zvonovi so iz leta 1966 in so izjemno lepo ohranjeni. Največjemu, težkemu približno 270 kilogramov, je novomeški škof posvetil sv. Florjanu, zavetniku cerkvice, srednjemu, sv. Juriju, in najmanjšemu, ki tehta nekaj čez sto kilogramov, pa sv. Mariji. Pri dvigovanju zvonov so moški dvignili največjega, ženske srednjega, najmanjšega pa so dvignili otroci.

Osrednja informativna oddaja 07.05.2024