stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: 10 letni načrt za razvoj gasilstva

Piše: R.K.

Čas objave:
29.09.2023 13:21

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : 10 letni načrt za razvoj gasilstva ; Jurjevo koledovanje je bilo uvrščeno med nesnovno kulturno dediščino

SVET NA KRKI

Tržni inšpektorat je, potem ko je zasledil, da želijo nekateri gradbinci in obrtniki izkoristiti stisko ljudi, ki so jih prizadele naravne ali druge nesreče, objavil nasvete za najemanje teh izvajalcev. Med drugim priporoča preverjanje izvajalca ter takšno komunikacijo in plačevanje, da ostane sled.

 Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v soboto odprla kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. V Tokiu se bo ob 3. uri po slovenskem času pomerila z reprezentanco Tunizije,

KRKA DOMA

Občinski svet Občine Šentrupert se je na svoji 8. redni seji srečal v Barbovi graščini na Veseli Gori. Med ključnimi točkami seje je bila predstavitev 10-letnega načrta za razvoj gasilskega poveljstva Občine Šentrupert, ki združuje prostovoljna gasilska društva Šentrupert, Sveti Rok in Zabukovje v Gasilsko zvezo Trebnje. Načrt vključuje investicije v vozila, opremo ter obnovo gasilskih domov za naslednje desetletje. Občinski svet je prav tako razpravljal o širitvi Skupne občinske uprave z Občino Trebnje, kar bi zmanjšalo finančne stroške obstoječim občinam članicam.

Jurjevo koledovanje, kakršnega poznajo na Sevniškem, so maja vpisali v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Območnim skupinam, ki v nespremenjeni obliki ohranjajo to koledniško šego, pa bodo v počastitev vpisa v Boštanju pri Sevnici bodo ob 5ih popoldne podelili listine o vpisu v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Pobudnika vpisa sta bila kulturnik Ciril Dolinšek in sevniški Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti, ki sta dobri dve leti sodelovala s koordinatorjem vpisa iz Slovenskega etnografskega muzeja, so zapisali na sevniški občini. Dolinšek je sicer avtor monografije Sveti jurij in jurjevi pevci na Sevniškem, posnel je tudi CD Jurjeve pesmi na Sevniškem, z obema pa dokumentiral in ohranil pesmi, ki jih v Občini Sevnica prepevajo vrsto generacij. Pri tem je tesno sodeloval z jurjevimi pevci oziroma s koledniki, ki na Sevniškem še ohranjajo tradicijo ljudskih pesmi. Po občinskih podatkih je jurjevo koledovanje, kot ga poznajo na Sevniškem, ena od bolj prepoznavnih koledniških šeg v Sloveniji. Medtem ko so se v številnih drugih krajih šege, povezane z jurjevim, spremenile v turistične prireditve, jurjeva koledovanja na Sevniškem potekajo prav ob godu sv. Jurija in v lokalnem okolju, namenjena pa so zgolj domačinom.

Osrednja informativna oddaja 29.09.2023