franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka bo enih: Dodatna sredstva za ublažitev povišanja cen vrtca

Piše: R.K.

Čas objave:
24.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dodatna sredstva za ublažitev povišanja cen vrtca; Prostovoljci pomagajo žabam čez cesto.

SVET NA KRKI

Turistični nastanitveni obrati so februarja zabeležili 282.000 prihodov turistov in 792.000 prenočitev, kar je po izračunih statističnega urada 14 odstotkov več kot februarja lani. Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 163.000, ustvarili pa so približno 426.000 prenočitev. Od tujih gostov so največ prenočitev ustvarili Hrvati.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se lani v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka. Najbolj so porasle cene rabljenih stanovanj, za 12 odstotkov. Prodanih je bilo za desetino manj stanovanjskih nepremičnin kot leto prej, najbolj je upadla prodaja rabljenih stanovanj v Ljubljani, je danes objavil državni statistični urad.

KRKA DOMA

V trebanjski občini delujeta dva javna vrtca – Mavrica v Trebnjem in Sončnica v Velikem Gabru. Trebanjski vrtec trenutno v 39 oddelkih obiskuje skoraj 700 otrok, vrtec v Velikem Gabru pa 78 otrok v štirih oddelkih. S 1. decembrom lani so se cene programov že dvignile, vendar starši tega niso občutili, saj je občinski svet v prejšnjem mandatu sklenil, da razliko med staro in novo ceno, ki bi sicer bremenila starše, v celoti pokrije občinski proračun. Novi občinski svet je imel na zadnji občinski seji na mizi nov predlog spremembe cene programov v javnih vrtcih. »Izračun cen je pokazal dvig cen programov za 10–15 odstotkov, predvsem na račun dviga stroškov dela, delno pa tudi zaradi dviga materialnih stroškov. Da se tudi letos ublaži povečanje cen na plačilo staršev, je občinski svet sprejel sklep, da se za obdobje od prvega aprila do 30. junija 50 odstotkov razlike med staro in višjo novo ceno pri plačilu staršev pokrije iz proračuna, za kar smo včeraj zagotovili tudi dodatna sredstva v proračunu,« je pojasnila županja Občine Trebnje Mateja Povhe. Občina Trebnje sicer v letošnjem letu za zakonsko določeno plačilo razlike do polne cene programov vrtca (povprečno straši plačujejo tretjino cene programa) zagotavlja 2,7 milijona evrov, dodatno pa namesto staršev za plačevanje razlike med ceno programa in zneskom za plačilo, kot olajšavo v letu 2023 namenja še 130 tisočakov.

V spomladanskem času se začnejo množične selitve dvoživk do mrestišč in na veliko predelih morajo prečkati cesto. Vse dvoživke v Sloveniji so na rdečem seznamu ogroženosti, zato žabam prostovoljci Društva za zaščito živali Novo mesto že četrto leto pomagajo pri varnem prečkanju ceste. Več informacij o akciji najdete na Facebook strani Novo mesto za srečne žabice.